Globaalikasvatus koulussa: oppimateriaaleja ja työpajoja
Mitä välii? -kampanjaan kuuluvat kouluun tilattavat työpajat. Alta löydät myös kampanjan aihepiiriin liittyvää opetusmateriaalia.
Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen kouluttajat tulevat mielellään ohjaamaan vaikuttamistyöpajan, jossa tutustutaan kampanjan teemaan sekä nuoriin vaikuttajiin Guatemalasta, Sambiasta, Nepalista ja Suomesta.
Vaikuttajat I -työpajassa nuoret tutustuvat nuorten näköisiin vaikuttamisen keinoihin ja pohtivat sitä, mitkä vaikuttamiskeinot tuntuvat itselle mieluisilta ja sopivilta. Oppilaat pohtivat myös työpajassa vaikuttamiseen liittyviä haasteita ja niiden ylittämistä, harjoittelevat tulevaisuusajattelua ja saavat välineitä tunnistaa ja käsitellä vaikuttamistyössä mahdollisesti herääviä haastavia tunteita. Työpajassa nuoret työskentelevät alustusta ja loppupurkua lukuun ottamatta 2–4 henkilön pienryhmissä. Jokainen ryhmä työskentelee halki työpajan yhden sellaisen haasteen parissa, johon kyseinen ryhmä haluaisi vaikuttaa. (90 min)
Vaikuttajat II -työpajassa nuoret jatkavat työskentelyä työpajan I haasteiden parissa samoissa pienryhmissä. Työpajassa kukin pienryhmä suunnittelee ja toteuttaa konkreettisen vaikuttamisprojektin ja pääsee sitä kautta harjoittelemaan yhden vaikuttamisen keinon käyttämistä käytännössä! (90 min)
Kampanjatyöpajan lisäksi kouluvierailija voi myös esitellä Taksvärkkikeräyksen koko koululle. Lisäksi tarjoamme lapsen oikeuksiin, mediakasvatukseen tai yhdenvertaisuusteemoihin liittyviä toiminnallisia työpajoja.
Jos koulussanne ollaan järjestämässä vaikkapa kansainvälisyyteen, aktiiviseen kansalaisuuteen, yhdenvertaisuuteen tai ihmisoikeuksiin liittyvä teemapäivä, voi kouluvierailija tulla pitämään työpajoja koko päiväksi. Maksuttoman vierailun ja työpajat voit tilata kouluusi tilauslomakkeella tai ottamalla yhteyttä:
Aura Alartoglobaalikasvatuksen suunnittelija
050 348 5668, aura.alarto@taksvarkki.fi
Materiaalia oppitunneille
Kaipaatko välineitä vaikuttamiskeinojen ja vaikuttamistyöhön liittyvien haasteiden käsittelyyn? Nämä materiaalit soveltuvat eri oppiaineiden tunneille yhteiskunnallisen vaikuttamisen, aktiivisen maailmankansalaisen taitojen ja kestävän tulevaisuuden rakentamisen teemoihin.
Oheiset harjoitukset sopivat orientoiviksi tehtäviksi vaikuttamisaiheeseen. Harjoitukset antavat keinoja pohtia nuorten vaikuttamista eri näkökulmista ja auttavat tunnistamaan omia vahvuuksia vaikuttamistyön kontekstissa. Harjoitusten kesto on n. 15–25 minuuttia ja ne sopivat eri kokoisille ryhmille ja eri-ikäisille oppijoille.
Mielipidejana-harjoitus:
Mielipidejana (docx-tiedosto)
Mielipidejana (pdf-tiedosto)
Vahvuuksien vaihtokauppa -harjoitus:
Vahvuuksien vaihtokauppa (docx-tiedosto)
Vahvuuksien vaihtokauppa (pdf-tiedosto)
Taksvärkin vaikuttamiskuvakortit esittelevät 17 nuorille sopivaa vaikuttamisen keinoa. Jokaisen kortin toisella puolella on tietoa vaikuttamisen keinosta sekä esimerkkejä siitä, miten kyseistä vaikuttamisen keinoa voi käyttää.
Lataa tästä vaikuttamiskortit:
Vaikuttamiskortit (pdf-tiedosto)
Vaikuttamiskortit selkokielellä (pdf-tiedosto)
Tästä tiedostosta löydät vinkkejä vaikuttamiskorttien hyödyntämiseen opetuksessa:
Vaikuttamiskortteihin liittyviä harjoituksia (docx-tiedosto)
Vaikuttamiskortteihin liittyviä harjoituksia (pdf-tiedosto)
Muuta materiaalia tunneille
Tehtävien lisäksi kannattaa tutustua Taksvärkki-kampanjan nuoriin vaikuttajiin audiovisuaalisen materiaalin avulla.
- Nuorten ääniä [katso videoviestit täältä]. Lyhyissä videopätkissä nuoret vammaiset ja ei-vammaiset vaikuttajat Guatemalasta, Nepalista, Sambiasta ja Suomesta kertovat mielipiteensä vaikuttamisesta ja osallistumisen esteistä.