Tutustu nuoriin vaikuttajiin

Vahvistetaan yhdessä nuorten vaikuttamismahdollisuuksia!

Sambiassa Barefeet Theatre -järjestön nuoret käyttävät teatteria vaikuttamisvälineenä ja keinona jakaa tietoa katsojille. Kuvassa on nuoria, jotka ovat esiintyneet järjestön katuteatterikiertueella. Kuva: Barefeet Theatre

Piirroksessa megafonin ääriviivat.

4 syytä, miksi nuorten kannattaa vaikuttaa 

Nuoret tietävät parhaiten nuoria koskevista asioista. 

Nuoria on maailmassa todella paljon, joten yhdessä nuorilla on valtaa vaikuttaa!

Myös tekemättä jättäminen on vaikuttamista – mutta vain toimimalla voit muuttaa asioita! Opit vaikuttamista parhaiten kokeilemalla! 

Vaikuttaminen vahvistaa, vaikka se ei aina olekaan helppoa. Käytä oikeuksiasi ja vaikuta itsesi sekä muiden puolesta!

Piirros puhekupla jossa kysymysmerkki.

Tiesitkö että

10–19-vuotiaita nuoria on yhteensä noin kuudesosa koko maailman väestöstä. Monissa köyhimmissä maissa nuorten osuus on vielä paljon suurempi: Taksvärkin toimintamaista esimerkiksi Keniassa yli puolet väestöstä. Kaikista maailman nuorista 90 % elää maailman köyhimmissä maissa ja vain 10 % maailman rikkaimmissa maissa. Millään yhteiskunnalla ei ole varaa jättää sen suurinta väestönryhmää ja heidän oikeuksiaan huomioimatta.

”Kun sä pääset keskustelemaan vaikka ystävien ja perheen kanssa sulle tärkeistä asioista, niin se on jo vaikuttamista ja tosi tärkeätä. Vaikuttamisen keinoja on tosi monia, kaikki löytää kyllä sen omansa.” 

Ella, 16, Suomi

”Haluaisin luoda muutosta mediaprojektien avulla, esimerkiksi televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa. Tällä hetkellä kaikki käyttävät sosiaalista mediaa ja pidän siksi hyvin tärkeänä hyödyntää somea vaikuttamisessa.”

Kutawila, 18, Sambia

”Kun meidät nuoret nähdään puhumassa ja osallistumassa erilaisissa yhteyksissä ja paikoissa, erotumme siinä muista nuorista. Näin hekin huomaavat, että hei, he osallistuvat noin, minäkin haluan osallistua ja tehdä samaa, mitä he tekevät.”   

Lesly, 16, Guatemala

”Aihe, johon olen tähän mennessä vaikuttanut, on kaikkien osallistumisen tärkeys: vammaiset ihmiset tulee ottaa yhteisöissämme mukaan päätöksentekoon kaikilla tasoilla.”
 
Mercy, 23, Sambia

”Haastan teidät ottamaan kantaa asioihin kaikissa niissä piireissä, missä olette mukana: Ei tarvitse ujostella asioista puhumista. Ilmaiskaa ajatuksenne ja tunteenne, sillä niin teitä kuullaan.”

Eleazar, 16, Guatemala

”Mulle on aina ollut tärkeää oman jalanjäljen jättäminen maailmaan. Vaikuttaminen on mulle elämäntapa.”

Lumina, 16, Suomi

”Haluaisin vaikuttaa päättäjiin. Heidän pitää panostaa enemmän lasten ja nuorten hyvinvointiin”.

Manyi, 16, Guatemala

”Vain nuoret tietävät, mikä nuorille on parasta. Tämä aika on eri kuin aiempien sukupolvien nuoruudessa.”

Simeon, 16, Suomi

“Aihe, johon on tärkeää vaikuttaa, on ihmisten ajattelutavat. Esimerkiksi vammaisista ihmisistä voidaan ajatella perinteisellä tavalla, hyväntekeväisyysajattelun kautta tai heidän oikeuksiensa kautta. Viimeisin näistä on paras ajattelutapa, sillä silloin huomioidaan myös heidän ihmisoikeutensa.”

Isaac, 20, Sambia

”Nuorten pitää saada vaikuttaa, koska ihan kirjaimellisesti nuoret ovat tulevaisuus – mehän täällä tulevaisuudessa sitten eletään – ja siksi meidän on tärkeää vaikuttaa, millainen tulevaisuus meillä on.”

Kaisla, 16, Suomi

”Koska nuoret ovat maamme tulevia tukipilareita, heidän tulisi liittyä yhteen, kohdata ympäristöongelmat sekä varoittaa muita niistä. Jos me teemme näin, voimme vaikuttaa myös tuleviin sukupolviin.”

Banisha, 16, Nepal