Unga påverkare

Tillsammans kan vi stöda unga människors möjligheter att påverka!

Kantaa ottava teatteriesitys Port Lokossa.

Ungdomar i Sierra Leone använder teater som ett sätt att påverka. Bildens teaterföreställning tar ställning till könsbaserat våld. Pjäsen spelades på en skola i Port Loko. Foto: Tanja Seppänen 

CCYA: logo.

CCYA

 

Centre for Coordination of Youth Activities är Dagsverkes partnerorganisation i Sierra Leone. Organisationernas samarbete stärker jämställdhet, ungas deltagande i beslutsfattande och deras försörjningsmöjligheter.

Kartassa oranssi Afrikan manner ja sen vieressä erillinen suurennettu Sierra Leonen kartan ääriviivat. Sierra Leonen kartasta johtaa viiva sen oikeaan sijaintipaikkaan Afrikan mantereen länsirannikolla.

Visste du at 

Sierra Leone ligger vid kusten av Västafrika och gränsar till Guinea och Liberia. Drygt 8 miljoner människor bor i landet, varav 60 % är under 25 år. Året 1961 blev Sierra Leone självständigt från Storbritannien. Det officiella språket av landet är engelska, men de mest talade språket är krio. Huvudstaden Freetown grundades på 1700-talet för tidigare slavar befriade från Karibien, Amerika och England.

Aminata.

”Det är viktigt att stoppa kvinnlig könsstympning. Utbildning är det viktigaste. Jag är stolt över min utbildning och det faktum att jag kan utbilda andra unga om mänskliga rättigheter. Jag skulle också vilja göra påverkansarbete genom teater.”

Aminata, 14, Sierra Leone

Lansana.

”Flickors utbildning har en positiv effekt på hela samhället. Låt flickorna studera i fred.”

Lansana, 20, Sierra Leone

Adama.

”Tack vare min utbildning har jag lärt mig att vara självsäker och stark. Kvinnor behöver inte längre vara beroende av män, vi kan stå på oss själva. När en man lägger 2 000 leone på bordet kan jag lägga 5 000 leone.”

Adama, 25, Sierra Leone

Ansun kuva.

”Att känna till sina rättigheter är ett privilegium. Det är en styrka, för kunskap är makt. Vi strävar efter att människor ska känna till sina rättigheter.”

Ansu, 28, Sierra Leone

Kadiatu.

”Jag tror att jag kan förändra saker i min närmiljö.”

Kadiatu, 24, Sierra Leone

Rudrakshi.

”Att påverka börjar med små steg, som växer till en stor förändring.”

Rudrakshi, 13, Finland

Aava.

”Alla kan påverka och det kan börja med helt små handlingar, det är lättast att börja med saker som är viktiga för dig. Det finns väldigt många sätt att påverka.”

Aava, 12, Finland

Siiri.

Jag vill påverka min egen åldersgrupp och visa dem varför det är viktigt att påverka teman som är viktiga för en själv.”

Siiri, 12, Finland

Abioseh.

”Jag vill påverka att vi funktionsvarierade inte diskrimineras. Jag måste ha samma rättigheter som alla andra.”

Abioseh, 15, Sierra Leone

Fatu.

”När jag lyckas påverka, ger det mig styrka och pepp att påverka mer.”

Fatu, 15, Sierra Leone