Taksvärkkikeräys

Tietoa Taksvärkkikeräyksestä 2021–2022

Jokaisella nuorella on oikeus osallistua ja vaikuttaa. Taksvärkissä nuoret puuttuvat yhdessä vammaisten kohtaamaan syrjintään. 

Taksvärkki-kampanjalla haluamme tehdä vammaisten syrjinnän eli disabilismin näkyväksi. Samalla näytämme, kuinka jokainen voi toimia vammaisten kohtaamaa syrjintää vastaan.                         

Mikä sua estää? -kampanja

Mikä sua estää? -kampanjassa nuoret vammaiset ja vammattomat vaikuttajat kertovat mielipiteensä vaikuttamisesta ja osallistumisen esteistä.

Ihmisoikeudet koskevat kaikkia. Kaikkien pitää olla mukana vaikuttamassa ja päättämässä asioista. 

Taksvärkki-keräyksen tuotolla tuetaan nuorisojärjestöjen työtä Guatemalassa, Keniassa, Malawissa, Nepalissa, Sambiassa ja Sierra Leonessa. Nuorten ryhmät puolustavat nuorten yhtäläisiä oikeuksia sekä moninaisuuden arvostusta. Syrjimättömyys on ryhmien keskeinen toimintaperiaate.

Hankemaissa vammaisten syrjintään puututaan mm. vertaiskouluttajien, koulutusten ja erilaisten kampanjoiden avulla. Nuoret toimivat yhdessä aikuisten ja päättäjien kanssa. Näin saadaan aikaan muutosta.

Taksvärkki on toimintaa nuorelta nuorelle

Tekemällä päivän töitä ja antamalla palkkion Taksvärkki-keräykseen suomalaiset nuoret mahdollistavat monivuotiset kehitysyhteistyöhankkeet kuudessa maassa. Tavoitteena on, että nuorista tulee yhteisöjensä aktiivisia toimijoita ja kehityksen edistäjiä.

Taksvärkki-keräyksen 2021–2022 tuotolla nuoret Guatemalassa, Keniassa, Malawissa, Nepalissa, Sambiassa ja Sierra Leonessa voivat jatkaa toimintaansa yhdenvertaisuuden puolustajina. Taksvärkki ry:n kumppanijärjestöt toteuttavat hankkeet paikan päällä.

Haasteet ovat maailmanlaajuisia ja yhteisiä. Yhdessä voimme ratkaista niitä. Taksvärkkipäivään osallistumalla vaikutat oikeudenmukaisemman maailman rakentamiseen.

Taksvärkkipäivä on mahdollisuus vaikuttaa!

Taksvärkki-kampanja käynnistyy heti koulujen alkaessa elokuussa. Koulun oma Taksvärkkipäivä voi olla mikä tahansa lukujärjestykseen sopiva päivä kouluvuoden aikana. Kiitos kun osallistutte Taksvärkkiin ja muutoksen tekemiseen.

Tervetuloa mukaan muuttamaan maailmaa!

Taksvärkkikeräyksen tuotoilla puolustetaan vammaisten oikeuksia esimerkiksi näillä keinoilla:

10 €

Kaksi vertaiskouluttajaa voi järjestää Sambiassa koulutuksen 70 nuorelle. Koulutusten aiheena on yhdenvertaisuus ja puuttuminen vammaisten kohtaamaan syrjintään.

80 €

Malawissa saadaan polkupyörä nuortenryhmän käyttöön. Vaikuttamisesta kiinnostuneet vammaiset nuoret pääsevät polkupyöräkyydillä osallistumaan nuortenryhmän tapaamisiin.

250 €

Nepalilaisen koulun oppilaskunta-aktiivit järjestävät lähikylissä vaikuttamiskampanjan vammaisten oikeuksien edistämisestä.

Taksvärkkipäivä ja työpaikat

Yksi osa Taksvärkki-kampanjaa on Taksvärkki-keräys. Se perustuu päivän työhön, Taksvärkkiin.

Erilaiset keräystavat:

Mistä Taksvärkki-työpaikkoja?

Taksvärkki-päivänä voi työskennellä vaikkapa yrityksessä tai kotitaloudessa. Taksvärkki-työtä voi tehdä melkein missä tahansa, esimerkiksi:

Taksvärkkipäivä tutustuttaa kiinnostavaan työpaikkaan

Taksvärkkipäivä antaa mahdollisuuden tutustua työelämään ja itseään kiinnostavaan alaan. Samalla saa hyödyllistä kokemusta ja suhteita esimerkiksi kesätöitä ajatellen.

Uutiskirje

Taksvärkin kuukausittainen uutiskirje tarjoaa näkymiä eri kulttuureihin ja kehitysmaiden todellisuuteen. Sen kautta saa hyödyllisiä välineitä ja materiaaleja oppilaitosten globaalikasvatuksessa käytettäväksi sekä uusimmat uutiset kampanjaan liittyen.

Presidentti Tarja Halosen kasvokuva.

Mikä sua estää? -kampanjan suojelija on presidentti Tarja Halonen, Taksvärkki ry:n kunniajäsen ja Taksvärkkitoimikunnan puheenjohtaja 1985–1988.

Tuloksia Taksvärkillä vuonna 2020

13372

lasta ja nuorta Guatemalassa, Keniassa, Malawissa, Nepalissa, Sambiassa  ja Sierra Leonessa osallistui Taksvärkki ry:n tukemaan toimintaan.

366

järjestettyä koulutusta, joista nuoret saivat uusia taitoja ja vertaistukea.

8477

aikuista vastuunkantajaa osallistui nuorten oikeuksien tukemiseen.

Nuoren kasvokuva.

”Vammaisten nuorten osallistuminen täytyy ottaa vakavasti. Heidän mielipiteitään ei saa ohittaa.”

Madalitso, 18, Malawi