Valmiina Taksvärkki-päivään!

Taksvärkki ry:n kansainvälisyyskouluttajat vierailivat lokakuun toisella viikolla Espoossa innostamassa yläkoululaisia seuraavalla viikolla pidettävään Taksvärkki-päivään.

Syksyinen aamu Espoossa oli innostusta täynnä, kun juuri TET-viikolta palanneet 9. luokkalaiset astelivat luokkaan Espoo International Schoolissa. Koulun Taksvärkki-päivä pidetään lokakuun puolivälissä. Sitä ennen jokaiselle yläkoulun luokalle järjestettiin yksi tavallisesta poikkeava oppitunti, jonka aiheena oli Sierra Leone ja nuoret. Oppitunteja pidettiin yhteensä yhdeksän kappaletta. Koulu on kansainvälinen koulu, jossa suurin osa opetuksesta on englanniksi, niin myös nämä taksvärkkiläisten vetämät yhdeksän oppituntia. Koulussa vierailivat Taksvärkin henkilökuntaan kuuluvat Leena, Pamela ja harjoittelija Inkeri sekä vapaaehtoinen kansainvälisyyskouluttaja Sanna.
 
Eroja ja yhtäläisyyksiä

Tunneilla käsiteltiin Sierra Leonen nuorten asemaa ja kuultiin heidän mietteitänsä koulunkäynnistä ja tasa-arvosta videon välityksellä. Oppilaat pohtivat eroja ja yhtäläisyyksiä oman elämänsä ja sierraleonelaisten nuorten arjen välillä. Hyvää pohdintaa ja keskustelua syntyi aktiivisissa luokissa paljon, kun nuoret kokosivat ajatuksiaan taululle: Sierra Leonessa koulunkäynti on kallista ja kaikilla ei ole mahdollisuutta käydä koulua, kaikki käyttävät koulupukua, kirjastoa ei ole ja ihmiset ovat tyytyväisiä vähempään. Osa näki, että sierraleonelaisilla on enemmän kotitöitä, kun taas osa näki kotityöt yhtäläisyytenä. Nuoria pohdituttivat myös Sierra Leonen internet-yhteydet. Yhtäläisyyksien keksiminen tuotti joillekin ryhmille enemmän hankaluuksia. Taululle koottujen mietteiden pohjalta oli kuitenkin helppo todeta yhdessä, että vaikka nuorten elämä on puitteiltaan hyvin erilaista, heidän ajatuksensa ja toiveensa tulevaisuudesta eivät ole kovin poikkeavia suomalaisten nuorten ajatuksista. Ystävien kanssa pidetään hauskaa, jalkapallo on suosittua ja kummassakin maassa koulutusta arvostetaan nuorison keskuudessa.

Oppitunneilla käytiin läpi myös sitä, mihin oppilaiden taksvärkkipäivän työllä keräämät rahat menevät ja kuka niistä hyötyy. Keskustelua syntyi myös kehitysyhteistyön luonteesta ja varojen suuntaamisesta. Oppilaskunnan hallituksessa aktiivina toimiva 9.luokkalainen poika kertoi, että oppitunti oli todella hyödyllinen, sillä sen myötä kävi ilmi, miksi taksvärkkityötä kannattaa tehdä. Kysymykseen miksi juuri nuoret ovat tärkeä avun kohde, nuorilla itsellään näytti olevan selkeä vastaus. Se tuli lähes jokaisella oppitunnilla huutaen virneen kera: ”Koska me ollaan tulevaisuus!”.


Kiinnostuitko?

Taksvärkki ry:ltä voi tilata kouluun vapaaehtoisen kansainvälisyyskouluttajan pitämään oppitunnin Sierra Leonesta ja sierraleonelaisista nuorista tai vetämään erilaisia toiminnallisia työpajoja mm. lapsen oikeuksista. Vierailut ovat kouluille maksuttomia.

Jos olet kiinnostunut tilamaan kansainvälisyyskouluttajan vierailemaan koululle tai haluat itse toimia kansainvälisyyskouluttajana, ota yhteyttä:

Leena Honkasalo
globaalikasvatuksen suunnittelija
09 5845 5504
leena.honkasalo(at)taksvarkki.fi

Teksti: Inkeri Halme
Kuvat: Pamela Arslan ja Sanna Läylönen