Vain taivas rajana – Nuorisoleirillä esiteltiin keinoja vaikuttamiseen Guatemalassa

Aurinkoa, tulivuoria, vuoristoteitä ja puista poimittuja hedelmiä. Jotain sellaista, mikä erityisesti talvisessa Suomessa tuntuu niin kaukaiselta, mutta Guatemalassa täysin luonnolliselta.

Viime marraskuussa matkustin Guatemalaan, jossa Taksvärkin viisi vuotta käynnissä ollut lasten ja nuorten suojelemiseen ja seksuaalisen hyväksikäytön ennaltaehkäisemiseen puuttuva ”Ystävien kesken” -hanke oli päättymässä.

Guatemalassa suunnattiin Atitlán-järven rannalle sijoittuvaan San Juan la Lagunan kalastajakylään, jossa hankkeen puitteissa järjestettiin viimeinen kansallinen nuorisoleiri. Noin sata nuorta ja kymmenisen verkostopromoottoria osallistui kolmipäiväiselle leirille, jonka ohjelman nuoret olivat pitkälti itse suunnitelleet: kulkueita, teatteria, puujalkaesityksiä, paneelikeskusteluja, maya-seremoniaa…

Ylläolevassa kuvassa ollaan nuorten paraatissa seksuaalisen hyväksikäytön ilmiantamisen puolesta. Parhaimmillaan herätys oli jo ennen viittä ja päivän ohjelma saattoi jatkua aina puolille öin saakka. Kaikessa nuorten toiminnassa näkyi selvästi halu esiintyä, vaikuttaa ja viedä omaa sanomaa perille mitä erilaisimmin keinoin.

Leirillä kuuden nuorisoverkoston nuoret havainnollistivat vertaisilleen, millä tempauksilla kukin ryhmä omalla asuinseudullaan pyrki edistämään seksuaalisen hyväksikäytön vastaista kampanjaa. Lentolehtisten lisäksi nuoret muun muassa maalasivat sanomaa seiniin kylissään, keskustelivat omissa paikallisradio- ja televisio-ohjelmissaan, esittivät aiheeseen liittyviä näytelmiä ja olivat suoraan yhteydessä paikallisiin päättäjiin, myös kunnanjohtajiin.

Valistusta nukketeatterin keinoin.

Huolimatta siitä, että Guatemala on äärimmäisen korruptoitunut, eikä maan vähintäänkin kyseenalainen poliittinen ilmapiiri kannusta nuoria osallistumaan poliittiseen päätöksentekoon, näkyy nuorissa kuitenkin valtava kiinnostus ja halu vaikuttaa maan asioihin. Nuoret näkevät itsessään tulevaisuuden toivon, ja haluavat luoda maahan turvallisemman ilmapiirin, jossa kotoa poistumista iltasella ei tarvitsisi enää pelätä.

Viime vuosina maan turvattomuustilanne on mennyt kehnompaan suuntaan, mutta myös toivonkipinää on näkyvissä. ”Ystävien kesken” -hankkeen nuorisoverkostot ovat saaneet hankepaikkakunnilla näkyvyyttä, ja nyt yhä useampi henkilö tietää lasten ja nuorten oikeuksista sekä siitä, kuinka toimia, jos joutuu seksuaalisen väkivallan tai hyväksikäytön uhriksi. Rikosilmoitusten määrä on hankepaikkakunnilla selvästi kasvanut viimeisien vuosien aikana, ja myös YK:n kehitysohjelma UNDP on pannut merkille erityisesti naisiin kohdistuneiden rikosten ilmoitusten nousun kansallisella tasolla.

Nuoret ovat jo saavuttaneet paljon, mutta janoavat lisää. Vaikka ”Ystävien kesken” -hanke päättyi, aikovat verkostojen nuoret jatkaa toimintaa paremman Guatemalan puolesta.

Vuoden päästä Taksvärkki aikoo aloittaa Guatemalassa uuden hankkeen, joka käsittelee nuorten aktiivista kansalaisuutta ja johtajuutta osana maan demokratiakehitystä. Esimakua hankkeesta tullaan saamaan jo Taksvärkin tulevan lukuvuoden 2012-2013 koulukampanjassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

San Juan la Lagunan kaduilla.

 

Teksti ja kuvat
Ulla Lehtinen
Taksvärkin harjoittelija