Uusien kouluvierailijoiden koulutusviikonloppu – Guatemalaa, globaalikasvatusta ja virkistäytymistä

Noin parinkymmenen hengen seurue kokoontui perjantai-iltapäivänä Rautatientorilla jännittyneissä tunnelmissa. He olivat lähdössä 17.-19.8.2011 järjestettyyn Taksvärkin kansainvälisyyskouluttajien viikonloppukoulutukseen Hiidenveden rannalle. Koulutuspaikkana toimi jo perinteeksi muodostunut, idyllinen Päivölän kartano, joka huolenpidollaan tarjosi virkistystä tiedontäyteiseen viikonloppuun.

Kirjavasta joukosta selvimmin erottui Guatemalasta kotoisin oleva Gael Dhaenenes. Gael työskentelee kotimaassaan Taksvärkin kumppanuusjärjestö PAMIssa, joka tekee työtä nuorten parissa. Mukana viikonlopussa olivat uusien kouluvierailijoiden lisäksi myös Joensuun, Turun ja Oulun aluekoordinaattorit Lea, Sanna ja Kerttuli, jotka ohjaavat kouluvierailijoita näillä alueilla.

Ohjelmantäyteinen viikonloppu

Koulutusviikonloppu oli täynnä asiaa, mutta mukaan mahtui myös hetkiä virkistäytymiselle. Ohjelmaan kuului tutustumista Taksvärkkiin ja sen historiaan, kehitysyhteistyöhön, kansainvälisyyskasvatukseen sekä tietenkin Guatemalaan, vuoden 2012-2013 kampanjan kohdemaahan.

Viikonlopun aikana käytiin läpi kouluvierailuiden merkitystä, käytännön suunnittelua ja toteutusta. Tutuiksi kouluvierailijoille tulivat kansainvälisyyskasvatuksen monipuoliset menetelmät kuten työpajojen kirjo sekä erilaisten oppijien huomioinen kouluvierailuita suunniteltaessa. Kouluvierailijat pääsivät myös itse kokeilemaan pelejä ja leikkejä, joita voivat pitää kouluryhmille vierailuilla. Lisäksi Taksvärkin kehitysyhteistyöprojektien periaatteet, kuten nuorten elämän edellytysten kehittäminen yhdessä suomalaisten nuorten kanssa esiteltiin koulutuksessa perusteellisesti.

Kansainvälisyyskasvatuksen suunnittelija Leena Honkasalo kertoo globaalikasvatuksen eri aihepiireistä ja Gael Dhaenens kertoi kouluvierailijoille kotimaastaan Guatemalasta ja sen nuorista.

Guatemalalainen Gael kertoi kouluvierailijoille Guatemalasta, sen nuorisosta sekä Taksvärkin yhteistyöjärjestö PAMIn toiminnasta. Vaikka joukossa oli muutama Guatemalassa käynytkin, oli Gaelin esitys suurimmalle osalle kouluvierailijoista silmiä avaava johdatus maan nykypäivään. Monelle esimerkiksi tieto siitä, että maan väestöstä yli 70 % on alle 30-vuotiaita, oli aivan uutta. Gael vastailikin mielellään vapaaehtoisten kysymyksiin Guatemalasta ja sen arjesta.

Iltaisin ja tauoilla vilkas puheensorina täytti leirikeskuksen. Viikonlopusta tarttui mukaan paitsi läjäpäin tietotaitoa kouluvierailuja varten, myös paljon uusia ystäviä. Samanhenkisessä porukassa nautittiin vielä viimeisten kesäpäivien lämmöstä, saunottiin sekä naurettiin yhdessä myöhään iltaan asti.

Viikonlopun lähestyessä loppuaan keräännyimme vielä yhteiseen palautetuokioon. Koulutuksen hyvä ilmapiiri heijastui monen tuntemuksista ja hymy oli herkässä. Monet kokivat olonsa varmaksi ja suorastaan puhkuivat intoa päästä puhumaan kouluihin sekä vetämään työpajoja. Joukkiomme palasi takaisin Helsinkiin hyvissä tunnelmissa. Pääkaupungista kukin jakautui omille teilleen, yhteiset kokemukset ja hauskat muistot mukanaan.

Kouluvierailijat pääsivät heti kokeilemaan oppimaansa käytännössä. Tässä ryhmä suunnittelee mallioppituntia esiteltäväksi muille vapaaehtoisille.

Kansainvälisyyskouluttaja tuo maailman nuoria lähemmäs toisiaan

Taksvärkki ry kouluttaa vuosittain noin kaksikymmentä vapaaehtoista kansainvälisyyskouluttajaa tekemään kouluvierailuja suomen- ja ruotsinkielisissä peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Kouluvierailut voivat olla toiminnallisia työpajoja, oppitunteja tai vaikkapa teemapäiviä.

Kansainvälisyyskouluttajat kertovat Taksvärkki-kampanjasta, lasten ja nuorten oikeuksista sekä nuorten elämästä kampanjan kohdemaassa Guatemalassa. Kansainvälisyyskasvatus myös herättää pohtimaan ja purkaa stereotypioita kehitysmaiden oloista. Taksvärkki ry kannustaa nuoria maailmanlaajuiseen yhteisvastuuseen ja pyrkii muodostamaan yhteyden suomalaisten ja kehitysmaiden lasten ja nuorten välille.

Jos olet kiinnostunut tilamaan kansainvälisyyskouluttajan vierailemaan koulullenne tai toimimaan itse lukuvuonna 2012–2013 kansainvälisyyskouluttajana, ota yhteyttä:

Leena Honkasalo
Kansainvälisyyskasvatuksen suunnittelija
leena.honkasalo(at)taksvarkki.fi

Teksti
Elli Keränen