Uusi menetelmä nuorten näköiseen vaikuttamiseen

Taksvärkki ry:n VAIKUTA! -menetelmäopas kannustaa nuoria yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Opas ja työpajat ovat oppilaitosten ja nuorten ryhmien vapaasti tilattavissa.

Maailman ongelmiin voi turtua, niihin voi turhautua – tai sitten ongelmia voi lähteä ratkomaan yhdessä! Taksvärkki ry:n juuri julkaistu VAIKUTA! -opas antaa välineitä ja ideoita nuorten näköiseen vaikuttamistyöhön ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen omasta lähiympäristöstä alkaen.

Oppaassa nuorten ryhmä johdatetaan prosessiin, jossa tartutaan yhdessä valittuun haasteeseen ja tehdään jotain konkreettista sen ratkomiseksi. Nuoria koskettava yhteiskunnallinen aihe maalataan seinään, se esitetään kuvateatterina tai pienen kuunnelman muodossa. Ryhmää voivat ohjata nuoret itse, esimerkiksi opiskelijakunnan aktiivit.

VAIKUTA! -oppaassa guatemalalaiset ja suomalaiset nuoret puhuvat omalla äänellään siitä, millaisessa maailmassa he haluavat elää, ja miten he osallistuvat aktiivisina jäseninä omien yhteisöjensä kehittämiseen. Heidän esimerkkinsä rohkaisevat muitakin nuoria toimimaan.

Guatemalassa sosiaaliset ongelmat, kuten korruptio ja epätasa-arvoisuus ovat arkipäivää. Myös Suomessa yhteiskunnalliset ja globaalit haasteet huolestuttavat nuoria ja he haluavat toimia nuorten oikeuksien puolesta ja olla rakentamassa oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta.

Vaikuta!-prosessi tarjoaa työkalun tutkivaan oppimiseen ja osallistumisen ja vaikuttamisen taitojen harjoittelemiseen. Menetelmä tukee laaja-alaisen osaamisen kehittymistä ja soveltuu kouluissa ja oppilaitoksissa useisiin eri oppiaineisiin tai vaikkapa monialaisen oppimisen jaksolle.

Vaikuta! -työpajat sekä uusi menetelmäopas ovat tilattavissa maksutta Taksvärkki ry:ltä: tilaus@taksvarkki.fi.
VAIKUTA! -opas on myös luettavissa ja ladattavissa pdf-muodossa.

“Jos emme tuo mielipiteitämme esiin, muutos ei ole mahdollinen. Kun olemme aktiivisia, meitä kuunnellaan ja saavutamme ne oikeudet, jotka kuuluvat kaikille nuorille.” – Najary, 18, Guatemala
 
vaikuta opas 2017