Uudet kansainvälisyyskouluttajat valmiina aloittamaan lukuvuoden

Elokuun lopulla Taksvärkki ry koulutti jälleen joukon nuoria aikuisia, jotka ovat nyt valmiita pitämään globaalikasvatuksen oppitunteja ja työpajoja kouluissa ympäri Suomea.

Perjantaina 23.8. Päivölän virkistyskoti Nummelassa täyttyi iloisesta puheensorinasta, kun Taksvärkin tulevat kouluvierailijat valmistautuivat viikonlopun mittaiseen koulutukseensa. Seuraavat kolme päivää sisälsivät sekä tiukkaa dataa tämän lukuvuoden kampanjamaasta Sierra Leonesta että keskustelua globaalikasvatuksen merkityksestä. Taksvärkin globaalikasvatuksen suunnittelija Leena Honkasalo luotsasi kurssilaiset osallistavien harjoitusten maailmaan, joiden avulla Sierra Leone ja globaalit kehityskysymykset käyvät tutuiksi koululaisille.

GLobaalikasvatus tähtää yhteisvastuulliseen maailmankuvaan sekä ihmisoikeuksien edistämiseen, hälventää ennakkoluuloja ja murtaa stereotypioita. Se on olennainen osa Taksvärkki ry:n toimintaa, ja vapaaehtoiset kansainvälisyyskouluttajat ovat avainasemassa. Laaja vapaaehtoisten verkosto mahdollistaa vierailut kouluissa ympäri Suomea.

Kirjavaan kansainvälisyyskasvattajien joukkoon mahtuu tänä vuonna sekä opiskelijoita että jo valmistuneita nuoria aikuisia useilta koulutuspoluilta. Kaikkia yhdistää halu toimia lasten ja nuorten parissa ja edistää omalta osaltaan oppilaiden ymmärrystä maailmanlaajuisista kehityskysymyksistä. Yhteisen kiinnostuksenkohteen tarkastelu erilaisista näkövinkkeleistä synnytti keskusteluita, jotka olivat varmasti yhtä antoisia kuin koulutuksen muodollinenkin osio. Onneksi päivät Päivölässä rytmittyivät muutaman tunnin välein ruoka- ja kahvitauoilla, joten vapaalle ajatustenvaihdolle oli runsaasti aikaa!

 

Inspiraatiota ja yhteishenkeä

Sunnuntai-iltapäivänä pihassa seisoi rinki aavistuksen väsyneitä mutta yksimielisesti onnellisia kurssilaisia. Palautekeskustelussa kiitosta saivat yleinen ilmapiiri, jaettu materiaali ja tulevan lukuvuoden vierailuihin valmistavat harjoitukset. Erityismaininnan ansaitsi myös Päivölän valloittava ympäristö, joka varmasti myötävaikutti hyvän tunnelman syntymiseen. Risuja annettiin pitkistä päivistä ja vähäisestä vapaa-ajasta, sillä kukapa ei haluaisi vetelehtiä loppukesän auringossa uusien ystävien seurassa!

Tulevien kansainvälisyyskasvattajien joukko hitsautui nopeasti yhteen, ja nauru helisi Hiidenveden rannoilla. Muodostunut ystäväpiiri toimii toivottavasti vertaistukiverkkona ja ideapankkina, kun kouluvierailut alkavat. Kotiin lähti joukko inspiroituneita ja uutta itsevarmuutta puhkuvia kouluttajia. Tästä on hyvä ponnistaa kohti syksyä!

 

Ota askel Sierra Leoneen kansainvälisyyskasvattajan kanssa

Taksvärkki ry tarjoaa kouluille ja oppilaitoksille veloituksetta työpajoja ja oppitunteja. Lukuvuoden 2013–2014 kampanja ”Lukemattomat tytöt lukemaan” kääntää huomion Sierra Leoneen, nuorten elämänhallintataitoihin, koulutuksen tärkeyteen ja erityisesti tyttöjen lukutaitoon.

Taksvärkki ry:n vapaaehtoiset kansainvälisyyskouluttajat vierailevat sekä suomen- että ruotsinkielisissä peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Vierailuilla kansainvälisyyskouluttajat tutustuttavat oppilaat Sierra Leoneen ja sen nuoriin tai lapsen oikeuksiin toiminnallisia menetelmiä käyttäen. Koulujen on mahdollista tilata myös Fotonovela-työpaja, jossa nuoret kertovat omia tarinoitaan valokuvin, tai Vaikuta! -työpaja, jossa yhteiskunnallista aktiivisuutta herätellään kriittisen pedagogiikan keinoin. Osaavat ja asiastaan innostuneet kansainvälisyyskasvattajat räätälöivät yhdessä koulun kanssa halutunlaisen kokonaisuuden.

Jos olet kiinnostunut tilamaan kansainvälisyyskouluttajan vierailemaan koululle tai haluat itse toimia kansainvälisyyskouluttajana, ota yhteyttä:

Leena Honkasalo
globaalikasvatuksen suunnittelija
09 5845 5504

leena.honkasalo(at)taksvarkki.fi

teksti ja kuvat
Anja Karppinen