Tunnelmia opetusalan Educa-messuilta

Taksvärkki ry oli perinteiseen tapaan mukana opetusalan ammattilaiset yhteen kokoavilla Educa-messuilla 24.–25. tammikuuta. Osana Kansalaisvaikuttamisen toria, Taksvärkin työntekijät ja vapaaehtoiset kertoivat ständillään kehitysyhteistyöhankkeiden ja Taksvärkki-keräyksen lisäksi globaalikasvatus- ja kouluvierailutoiminnasta.

“Educassa oli tuttuun tapaan vilinää ja paljon hyviä keskusteluja”, kertoo Taksvärkin globaalikasvatuksen suunnittelija Hanna Hjerppe. ”Kestävä kehitys puhututti laajasti ja monen kanssa keskustelimme myös nuorten vaikuttamisesta ja osallistumisesta niin omassa yhteisössään kuin globaalisti.”

Educa
 
Monet pisteellä vierailleet muistelivat omaa Taksvärkki-päiväänsä. Vuosittain noin 15 000 nuorta osallistuu yli 50-vuotiaaseen Taksvärkki-keräykseen. Tämä suomalainen perinne luo siltoja suomalaisten ja muiden maiden nuorien välille edelleen. Tänä vuonna Ole Rohkea -kampanjassa tuetaan sambialaisia nuorisoneuvostoja ja edistetään yhdenvertaisuuden toteutumista.

Eniten pisteellä vierailijoita kiinnosti messuilla lanseerattu Taksvärkin uusi Lukuralli-kampanja, joka innostaa suomalaisia alakoululaisia lukemaan ja oivaltamaan lukutaidon merkityksen. Lukuralli tuo ala-kouluihin globaalikasvatuksen teemoja: lapsen oikeuksia ja koulutuksen merkitystä. Lukemalla suomalaiset koululaiset tukevat Malawin tyttöjen koulutusta.

Lukuralli ja lukuinto ovat nyt erityisen ajankohtaisia. Educa-messuilla lasten ja nuorten lukeminen ja lukutaito puhuttelivat messuille osallistuvia. Myös kriittisen lukutaidon tärkeyttä kommentoitiin. Taksvärkki arpoi yhdessä Lukukeskuksen kanssa Riikka Katajavuoren kirjailijavierailun Lukuralliin ilmoittautuneiden koulujen kesken. Educa-messujen aikana peräti 18 uutta koulua lähti mukaan Lukuralliin! Lisätietoja Lukurallista ja ilmoittautumislomake löytyy Lukurallin nettisivuilta.

Taksvärkin messupisteellä pyydettiin kävijöiltä myös ehdotuksia globaalikasvatuksen vinkkipankkiin, johon kerätään esimerkkejä suomalaisten koulujen toteutuneista globaalikasvatushankkeista tai ideoita uudesta toiminnasta. Ideoita tuli muun muassa monialaisille viikoille ja e-oppimisen materiaaleihin. Kyselyyn osallistujien kesken arvottiin herkullinen Ruohonjuuren tuotepaketti.

Suurkiitos kaikille Taksvärkin pisteellä vierailleille!
 
Teksti ja kuvat: Camilla Bergman