Teemapäiviä Raahessa

Raahelainen Saloisten koulu on Taksvärkin erityinen yhteistyökoulu eli Maailmankansalaisen koulu. Viime viikolla koulupäivien tavallinen rytmi rikkoontui Saloisten koululla kolmeksi päiväksi kun Taksvärkin kouluyhteistyön koordinaattori, Oulun seudun aluekoordinaattori ja Oulun seudun vapaaehtoiset kansainvälisyyskouluttajat saapuivat kouluttamaan oppilaita ja opettajia sekä vetämään työpajoja oikein urakalla.

IMG-20150908-WA0007 (1)
8.-luokkalaisia Taksvärkin työpajassa.
 
Globaalikasvatus ja laaja-alaisuus olivat teemoina 25 opettajan veso-koulutuksessa, jonka aikana päästiin myös itse kokeilemaan erilaisia harjoituksia. Esimerkiksi Ota askel -harjoituksen tavoitteena oli kyseenalaistaa stereotypioita ja pohtia globaaleja tasa-arvokysymyksiä. Koulutuspäivän tavoitteena oli myös oivaltaa yhteistyön mahdollisuudet koulun jokapäiväisessä arjessa.

IMG-20150907-WA0009
Opettajat käytävällä askelia ottamassa.
 
Opettajat kommentoivat saaneensa uusia näkökulmia oppiainerajat ylittävään globaalikasvatukseen. Myös joitakin omia ajatuksia tunnistettiin osin stereotypiakeskeisiksi. Harjoituksia pidettiin antoisina ja ajatuksia herättävinä. Myös toiminnallisuus sai kehuja. Koulutukselle oli tilausta, sillä sen aikana pääsi myös keskustelemaan kollegojen kanssa tärkeästä aiheesta.

IMG-20150908-WA0005 (1)
7.-luokkalaisten työpajassa käsiteltiin pienemmissä ryhmissä lapsen oikeuksia.
 
Samantyyppiseen koulutukseen pääsivät myös Saloisten koulun oppilaskunnan hallitus ja kansainvälisyyskerho. Aiheena oli nuoret ja vaikuttaminen. Eivätkä muut oppilaat suinkaan jääneet vaille erikoista ohjelmaa, sillä kolmen päivän aikana kaikki 7., 8. ja 9.-luokkalaiset ottivat osaa työpajoihin, joissa käsiteltiin lapsen oikeuksia ja tutustuttiin guatemalalaisiin nuoriin. Samalla päästiin myös yhdessä ideoimaan ja suunnittelemaan tulevaa raahelaisten ja guatemalalaisten nuorten välistä yhteistyötä.

IMG-20150909-WA0004
9.-luokkalaiset ottivat askelia koulunpihalla ja eläytyivät samalla uusiin rooleihin.
 
Teksti: Pamela Arslan
Kuvat: Virve Turunen