Taksvärkki ry:n ympäristöpalkinto Kailash-vuoren tytöille

Taksvärkki ry:n vanha tuttu, nepalilainen kumppanijärjestö ECCA järjesti maaliskuussa kolmannen valtakunnallisen koulukerhojen tapaamisen Kirtipurissa, Nepalissa. Tapaamisessa eri klubit jakoivat ja esittelivät ideoitaan kouluympäristöjen parantamiseksi ja ympäristönsuojelun edistämiseksi. Parhaille ideoille ja projekteille jaettiin tunnustuspalkinnot kannustukseksi ja toiminnan jatkon tukemiseksi.

Tapaamisessa jaetun Taksvärkki ry:n palkinnon sai Mount Kailash -koulun luontokerho. Se on ideoinut tapoja kohentaa kyläympäristönsä siisteyttä. Kylän joutomaat ovat olleet helppoja kaatopaikkoja monenlaiselle jätteelle. Luontokerho on pystynyt lisäämään koko kylän tietoisuutta puhtaan elinympäristön tärkeydestä, ja saanut muun kyläyhteisön mukaan toimintaan terveellisemmän ympäristön puolesta.

Luontokerhon toinen saavutus on koulua ympäröivien rinteiden suojelu. Kerho on pystynyt estämään ja hidastamaan metsien hävitystä koulunsa ympärillä. Metsien suojelu on elinehto koko koululle ja sen ympäristölle, sillä maanvyöryt ovat alueella tavallisia. Puusto sitoo maaperää ja suojelee samalla koululaisia ja koulutyötä.

Koulujen luontokerhoja tukeva ECCA-järjestö tulee seuraamaan miten Kailashin luontokerhon saama 190 euron palkinto käytetään, ja miten luonnonsuojelu etenee kouluympäristössä.

Oheisessa linkissä voi kohdasta 0:50 eteenpäin katsella nepalilaisen lasten ja nuorten tv-ohjelman Naya Pustan (Uusi sukupolvi) kolmen minuutin pituista uutisreportaasia tästä nuorten tapaamisesta. Kielimuurista huolimatta on kiinnostavaa nähdä mitä tapaamisen ohjelmaan on kuulunut.