Taksvärkin seminaarissa pohdittiin vapaaehtoisuutta arvovaltaisessa seurassa

Taksvärkki ry järjesti yhdessä Suomi-Mosambik-seuran kanssa keskustelutilaisuuden vapaaehtoistyöstä toimintakeskus Hapessa perjantaina 8.9.2011. Keskustelutilaisuudessa oli läsnä myös Mosambikin kehitysministeri Oldemiro Balói.

Mosambikin ulkoasiain- ja yhteistyöministeri Oldemiro Balói

Tapahtuma oli samalla lukuvuoden 2011-2012 Taksvärkki-kampanjan Unelma ammatista avaus. Tänä vuonna Taksvärkkiä tekevien nuorten rahat menevät mosambikilaisten nuorten ammattikoulutuksen tukemiseen pääkaupunki Maputon köyhällä Chamanculon asuinalueella.

Vapaaehtoisuus – houkuttavaa, koukuttavaa vai karkottavaa?

Vapaaehtoistyöstä ja sen houkuttelevuudesta oli keskustelemassa kehitysyhteistyön asiantuntijoita, pitkän linjan järjestötoimija ja entinen kansanedustaja Ilkka Taipale, Antti Halonen etvo-vapaaehtoinen, Pia Lundbom tutkija-lehtori HUMAKista, Alina Böling YK:n nuorisodelegaatti 2011, Sanna Rekola järjestökoordinaattori Kepasta.  Panelistit pohtivat sitä, kuinka ihmiset saataisiin innostumaan järjestötoiminnasta.

Puhujina Ilkka Taipale, Antti Halonen, Pia Lundbom, Alina Böling ja Sanna Rekola

 

”Yleisesti vapaaehtoistyötä tekevät haluavat parantaa maailmaa ja saada kavereita tai työkokemusta”, Taksvärkin toiminnanjohtaja Lauri Peltonen kertoi.

Vapaaehtoisuuteen on kuitenkin usein sitouduttava pitkäksi aikaa, eikä ihmisillä ole riittävästi aikaa. Niinpä vapaaehtoistyö ei välttämättä houkuttele.
”Ihmiset usein uuvutetaan järjestöissä, sillä samat ihmiset toimivat usein monissa järjestöissä”, totesi lukuisia järjestöjä itsekin perustanut Ilkka Taipale.

Ilkka Taipale

Keskustelijat pohtivatkin keinoja kevyemmän mallin vapaaehtoistyöhön. Nykytilanteessa tilaisuuksia yksittäisiin tekoihin näyttäisi olevan riittämättömästi. Toisaalta nykymaailman lyhytjänteisyys ja projektikeskeisyys näkyvät myös järjestötyössä, mistä ei ole pelkästään haittaa vapaaehtoisuuden näkökulmasta.

”Hyviä, konkreettisia tekoja voi tehdä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa riippumatta ajasta ja paikasta”, Sanna Rekola totesi. Siten järjestöjen ei tarvitse välttämättä kilpailla ihmisten ajankäytöstä ja vapaaehtoiset voivat parantaa maailmaa itselleen sopivana aikana. ”On myös tärkeää, että vapaaehtoiset saavat vaikuttaa toiminnan sisältöön, se tekee vapaaehtoisuudesta mielekkäämpää ja ihmiset haluavat sitoutua”.

 

HAPPI antoi hyvät puitteet Taksvärkin seminaarille

Mosambikin kehitysministeri osallistui seminaarin loppumetreille

Suomessa vierailulla ollut Mosambikin kehitysministeri Oldemiro Balói kävi myös Hapessa seminaarin ja Taksvärkki-kampanjan avauksen loppuvaiheessa ja tapasi myös Taksvärkin toiminnanjohtaja Lauri Peltosen, Suomi-Mosambik seuran puheenjohtaja Viveca Hedengrenin. Arvovaltainen vieras puhui paitsi Suomen ja Mosambikin välisen ystävyyden merkityksestä, myös yleisesti toivon merkityksestä.

 

”Solidaarisuus toista kohtaan antaa toivoa”, hän totesi. Vapaaehtoisuudella voi olla suurtakin merkitystä heikommassa asemassa olevalle. Kehitysministerin mukaan kehitysmaiden ihmisten on hyvä nähdä, että maailmassa on toivoa ja mahdollisuuksia menestyä. Erityisesti hän korosti mosambikilaisten nuorten itsetunnon ja tulevaisuuden uskon vahvistamista yhteistyön avulla. Muun muassa siksi järjestöjen ja vapaaehtoisten työ on merkittävää.

Seminaarissa vapaaehtoistyöstä puhunutta Ilkka Taipaletta Baloi kehui idearikkaaksi Mosambikin pitkäaikaiseksi ystäväksi. Häneen teki myös vaikutuksen Taksvärkin pitkät perinteet Mosambikiin 1970-luvulta lähtien.

25. juhlavuottaan viettävän Suomi-Mosambik seuran puheenjohtaja Viveca Hedengren kertoi seuran toiminnasta ja juhlavuoden tapahtumista mm.kulttuurikeskus Caisassa 23.9-3.11 aikana. Ohjelmasta vaikuttunut Baloi pahoittelikin että oli saapunut Suomeen muutamaa viikkoa lian aikaisin. Suomen vierailunsa aikana  7.-9. syyskuuta Baloi tapasi mm. eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd.), ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja kehitysministeri Heidi Hautalan(vihr.).

Ministerin mukana Mosambikiin lähti Mosambik-kampanjan kansainvälisyyskasvatusmateriaalia mm. dokumentti Haaveita ja huolia Maputossa.

Teksti: Tuuli Kirjonen, tiedottaja, Nuorten toimintakeskus HAPPI,
Anita Malkamäki, tiedottaja, Taksvärkki ry

Lue lisää Mosambikin kehitysministeri Oldemiro Balóin vierailusta