Taksvärkin kehitysyhteistyö on tuloksellista ja kestävää

Tänään julkaistu ulkoministeriön teettämä riippumaton arviointi kehuu Taksvärkin johdonmukaista työtä lasten ja nuorten parissa kehitysmaissa ja Suomessa.

Taksvärkki ry on yksi kuudesta evaluoinnin ensimmäisessä vaiheessa mukana olevista suomalaisista järjestöistä. Evaluaatio toteaa ohjelmatuella kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen työn olevan tuloksellista ja kustannustehokasta.

Arvioinnin mukaan Taksvärkki on onnistunut johdonmukaisesti lisäämään lasten ja nuorten yhteiskunnallista osallistumista. Vapaaehtoisia ja vertaistukea käyttävä toteuttamistapa sai arvioinnissa tunnustusta.

Taksvärkin ohjelman hankkeiden toteuttaminen paikallisten kansalaisjärjestökumppanien kanssa on evaluaation mukaan hyvin ammattimaista. Taksvärkin voima on ollut sen kyky löytää pätevät paikalliset kansalaisjärjestökumppanit, jotka hallinnoivat hankkeita tehokkaasti.

Evaluaatio toteaa, että Taksvärkki on tavoitteidensa mukaisesti onnistunut lisäämään yleistä tietoutta lasten ja nuorten oikeuksista, voimauttamaan nuoria ja lapsia sekä vahvistamaan heidän itsetuntoaan ja itsevarmuuttaan monessa ohjelmamaassa (Kenia, Guatemala, Kambodža). Monista ohjelmaan osallistuneista nuorista on tullut yhteisöjensä aktiivisia jäseniä, he ovat hankkineet ammattitaitoja koulutuksen kautta ja päässeet töihin epävirallisella tai virallisella sektorilla.

dscf3298x
Katunuorten omaan yhdistykseen kuuluminen antaa nairobilaisille nuorille omantunnonarvon lisäksi mahdollisuuden saada vertaistukea, kouluttautua ja ryhtyä pienyrittäjäksi.

Arvioinnissa huomataan kuinka kumppanuusmaissa kustannustehokas vapaaehtoistoimintaan ja vertaistukeen perustuva toteuttamistapa edistää kestävyyttä. Esimerkiksi Keniassa yliopisto-opiskelijoilla ja kadulta jo pois päässeillä nuorilla on motivaatiota tukea vertaisiaan sen jälkeenkin, kun hanketuki on loppunut. Nuorisoyhdistykset ja -verkostot jatkavat toimintaansa hanketuen loppumisen jälkeenkin.

”Taksvärkille on tärkeää tukea nuorten kehitystä omien yhteisöjensä aktiivisiksi toimijoiksi. Arviointi kiitti työmme johdonmukaisuutta, kestävyyttä ja kustannustehokkuutta”, kertoo Taksvärkin toiminnanjohtaja Lauri Peltonen.

Samat tavoitteet ovat tärkeitä Taksvärkille myös Suomessa. Taksvärkin Suomen kouluissa työpajojen ja opetusmateriaalien avulla tekemästä globaalikasvatuksesta evaluaatio toteaa opettajien palautteen erityisen positiiviseksi ja osallistavia menetelmiä kehuvaksi.

Kuluvan lukuvuoden Taksvärkki-kampanja Yksi päivä muutokseen tuo suomalaisiin kouluihin ja oppilaitoksiin viestiä Keniasta nuorten äänellä. Perinteisellä Taksvärkki-keräyksellä tuetaan kehutun hankkeen työtä katulasten ja -nuorten hyväksi Nairobin ja Kisumun kaupungeissa.

dsc_0826x
Lapsen oikeus -kerhossa Kisumussa koululaiset oppivat oikeuksistaan ja kuinka välttyä hyväksikäytöltä.

 
 
Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Lauri Peltonen, 040 848 0905, lauri.peltonen@taksvarkki.fi