Ruutuja yli rajojen – Sarjakuvia Nepalista ja Suomesta

Mikä huolestuttaa suomalaista nuorta omassa lähiympäristössään? Entä nepalilaista?

Uusi sarjakuvakirja kertoo, miten samanikäiset nepalilaiset ja suomalaiset nuoret kokevat lähiympäristönsä epäkohdat ja ihmisoikeuksiensa rikkomisen. Sarjakuvakirja soveltuu myös virikkeeksi eri aineiden oppitunneille.

Suomalaiset seinäsarjakuvat ovat syntyneet Helsingin kuvataidelukion Ihmisoikeudet, ympäristö ja sarjakuva -kurssilla.

Nepalilaiset sarjakuvat ovat peräisin 12-18 -vuotiailta nuorilta, jotka osallistuvat Taksvärkki ry:n Nepalissa tukemaan ympäristöaiheiseen kehitysyhteistyöhankkeeseen. Hanketta rahoitetaan lukuvuoden 2004-2005 Taksvärkki-keräyksen tuotolla sekä ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla.

Sarjakuva on loistava tiedon välittämisen keino

Seinäsarjakuvat ovat tavallisten ihmisten piirtämiä, usein tiedottavia tai opettavia sarjakuvia, joilla tuodaan esille tärkeäksi katsottuja asioita.

Seinäsarjakuvia käytetään myös Nepalissa tehtävässä kehitysyhteishankkeessa. Ympäristökoulutusta saaneet nuoret opettelevat sarjakuvien tekoa työpajoissa ja jakavat niiden avulla tietoa mm. kierrätyksestä, ympäristönsuojelusta ja lasten oikeuksista muille nuorille ja kyläläisille. Valmiit sarjakuvat levitetään seinälehtisinä koulujen ja muiden tärkeiden rakennusten seinille. Sarjakuvien avulla nuoret pystyvät kertomaan suuristakin asioista kiinnostavasti ja rohkeasti.

Tilaukset

Sarjakuvakirja soveltuu oppitunneille virikkeeksi ympäristö- ja ihmisoikeuskeskusteluille sekä vauhdittamaan omien seinäsarjakuvien tekemistä. Kirjan voi joko tilata ilmaiseksi osoitteesta tilaus(at)taksvarkki.fi tai ladata pdf-muodossa.