Presidentti Tarja Halosen tervehdys

Taksvärkki-kampanjan suojelijan presidentti Tarja Halosen tervehdys Taksvärkki-kampanjan lukuvuoden 2013–2014 avajaistilaisuudessa 6.9.2013:

Hyvät kuulijat,
Suomalaiselle lapselle ja nuorelle lukutaito ja yhtäläiset mahdollisuudet käydä koulua ovat itsestään selviä asioita. Sierra Leonen nuorilla nämä perusoikeudet eivät toteudu.

Yksitoista vuotta kestänyt raaka sisällissota riisti monelta sierraleonelaiselta lapsuuden ja koulutusmahdollisuudet. Reilu vuosikymmen sodan päättymisen jälkeen maa toipuu yhä sen aiheuttamista tuhoista.

Sierra Leonen väestöstä 60 % on alle 25-vuotiaita. Moni lapsi ei pääse kouluun ollenkaan tai joutuu lopettamaan sen kesken. Yhdessä maailman köyhimmistä maista lasten työnteko on yleistä.

Tyttöjen tilanne on erityisen hälyttävä. Etenkin maaseudulla tyttöjen koulunkäynti päättyy usein lapsiavioliittoon tai teiniraskauteen. Ainoastaan puolet 15–24 –vuotiaista nuorista naisista osaa lukea, mikä osaltaan pitää yllä naisten heikompaa asemaa yhteiskunnassa.

Koulutus on oleellinen perusta elämänhallinnalle. Sen avulla voi rikkoa köyhyyden ja toivottomuuden kierteen. Tähän voimme yhdessä vaikuttaa nyt alkavan kampanjan avulla.

Nuoret Sierra Leonessa haaveilevat koulutuksesta, työstä ja rauhallisesta tulevaisuudesta. Osallistumalla lukuvuoden 2013–2014 Taksvärkki-kampanjaan suomalaiset nuoret voivat antaa sierraleonelaisille nuorille toisen mahdollisuuden tukemalla heidän koulutustaan ja työtään tasa-arvon puolesta.

Suomalaisten nuorten tuella sierraleonelaiset nuoret maaseudulla ja kaupungeissa saavat paremmat mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä ja yhteiskuntaansa.

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi mukaan kampanjaan. Tehdään yhdessä reilumpi maailma!