Opiskelijat globaalikasvatuksen pyörteissä

Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella järjestettiin maanantaina 24.11. Maailma koulussa-seminaari, jossa opiskelijat paneutuivat päivän ajaksi globaalikasvatuksen mahdollisuuksiin ja merkityksiin opetustyössä. Tapahtuman toteuttivat globaalikasvatuksen keskeisten teemojen, kuten ihmisoikeuksien, ympäristökysymysten ja rauhankasvatuksen parissa työskentelevät kansalaisjärjestöt. Opettajaksi opiskelevat ottivat innokkaasti osaa järjestöjen pitämiin työpajoihin, joissa tutustuttiin erilaisiin globaalikasvatuksen menetelmiin ja aiheisiin. Tänä vuonna seminaarissa puntaroitiin kriittisesti erityisesti opetuksen sisältämiä normeja.
 
Kuvien kautta kiinni ennakkoluuloihin
 
Taksvärkki ry:n ja Nuorten Akatemian yhteisessä työpajassa pureuduttiin kehitysmaista vallitseviin ennakkoluuloihin nuorten kuvatarinoiden ja sarjakuvien kautta. Taksvärkki ry:n kouluyhteistyön koordinaattori Virve Turusen johdolla opiskelijat pääsivät tutustumaan nuorten luomiin tarinoihin esimerkiksi Guatemalasta ja Boliviasta. ”Kuvatarinoiden ja sarjakuvien avulla omia ennakkoluuloja oli helpompi tehdä näkyväksi ja purkaa”, Turunen pohti työpajan jälkeen. Pajasta saadun palautteen perusteella opiskelijat olivat itse yllättyneitä ennen kaikkea nuorten arjen samankaltaisuudesta kehittyvissä maissa.
 
 
 
 
 
Globaalikasvatus tärkeänä osana uutta opetussuunnitelmaa

Seminaarissa saatiin myös hyviä uutisia Opetushallituksen uusista perusopetuksen opetussuunnitelmien uudistusprosessista. Seminaarissa pitämässään puheenvuorossa opetusneuvos Liisa Jääskeläinen korosti globaalikasvatuksen olevan keskeisellä sijalla käynnissä olevassa uudistusprosessissa. ”Tämä tarkoittaa sitä, että kansalaisjärjestöjen pitkäjänteinen työ globaalikasvatuksen puolesta kantaa nyt hedelmää”, iloitsee Turunen. Opetushallitus tekee päätöksen uusista perusteista vuoden loppuun mennessä, ja käyttöön uudistettu perusopetuksen opetussuunnitelma otetaan vuonna 2016.

Maailma koulussa-seminaareja on tänä syksynä järjestetty Rovaniemellä, Raumalla ja Joensuussa. Ensi keväänä seminaari toteutetaan ainakin Turussa ja Oulussa, mahdollisesti myös Jyväskylässä ja Tampereella.
 
Teksti: Taika Kopra
Kuvat: Virve Turunen