Nuoret mediaopiskelijat kampanjamateriaalin kimpussa

Stadin ammattiopiston Mediakylpylän nuoret pääsivät kesäkuun alussa tuottamaan Taksvärkki ry:n ensi lukuvuoden kampanjan Yksi päivä muutokseen aamunavausta. Taksvärkki-keräykseen osallistuvat oppilaitokset saavat paljon erilaista kampanjamateriaalia helpottamaan keräyskohteeseen tutustumista. Paketista löytyy mm. julisteita, oppilaiden oppaat sekä DVD, jonka videoilla nuoret kertovat elämästään ja toiveistaan. Materiaalipakettiin kuuluu myös koulujen käyttöön äänitetty aamunavaus-cd. Viimeisen viiden vuoden ajan Taksvärkki on tilannut aamunavauksen tilaustyönä Mediakylpylän nuorten ääniryhmältä.
 
Aamunavauksen tekemiseen osallistuivat nuorten ääniryhmä sekä heidän ohjaajansa. Ennen aamunavauksen työstöä nuoret tutustuivat Taksvärkin tulevaan kampanjaan ja aamunavauksen sisältöihin. Taksvärkin globaalikasvatuksen suunnittelijan johdolla aiheeseen syvennyttiin kuulemalla Taksvärkki ry:n toiminnasta, katsomalla lyhytdokumentti ja tekemällä erilaisia toiminnallisia tehtäviä.
 
Mediakylpylä3
Mediakylpylän nuoret työhön uppoutuneena.
 
Samuelille ja Vilille tilaisuudesta jäi mieleen etenkin kampanjaan liittyvä lyhytdokumentti Kenian katunuorista. Nuoret pitivät dokumenttia mielenkiintoisena ja silmiä avaavana. ”Hauska nähdä, että meillä on asiat oikeasti ihan hyvin. Että esimerkiksi vesi ja ruoka ovat itsestään selvyyksiä täällä, mutta eivät kaikkialla. Täällä ei aina osata arvostaa niitä asioita”, pohti Samuel.
 
Seuraavaksi vuorossa oli aamunavauksen käsikirjoituksen työstö. Nuorille saivat pohjaksi aamunavauksen rungon, jota he muokkasivat omaan suuhunsa sopivaksi. Lopuksi nuoret jaettiin vielä käsikirjoitusryhmään, taustaääniryhmään sekä musiikkiryhmään, joissa he työstivät aamunavausta eteenpäin.
 
Musiikkiryhmässä työskenteli muiden muassa Jesse, joka teki basso- ja perkussioraitoja ja hoiti äänitystä. ”Kiva oli osallistua tällaisen projektin tekemiseen. Mukavaa, että siitä on hyötyä ja pääsee tekemään jotain yhteisen hyvän vuoksi”, hän toteaa. Vili puolestaan teki töitä aamunavauksen taustaäänien ja äänimaailman parissa. ”Valittiin taustaääneksi äänikirjastosta taustahälyä, joka sitten miksataan kuntoon”, Vili kertoo.
 
Aleksi ja Samuel pääsivät myös ääninäyttelemään aamunavaukseen nuorten keskustelun. Aleksi kertoo ryhmän lähteneen liikkeelle käsikirjoituksen muokkaamisesta, jotta siitä saatiin luontevan kuuloinen. ”Ihan hauska projekti”, hän summaa tunnelmia aamunavauksen teosta.
 
Media kylpylä2
Ruotsinkielisen aamunavauksen harjoittelua ennen äänitystä.
 
Puheen äänittämisessä oli myös omat haasteensa. ”Pohdittiin yhdessä, miten puheeseen saa syvyyttä ja millaisia äänenpainoja ja äänen nostoja ja laskuja tulee käyttää. Aluksi puhe oli liian nopeaa, mutta sitä työstettiin sopivaksi. Me haettiin alusta asti hyvää tulosta ja saatiin aikaseksi hienoa matskua. Jäätävän hyvän kuuloista settiä”, Aleksi naurahtaa.
 
Mediakylpylässä tehty aamunavauskuunnelma on osa ensi lukuvuoden kampanjan Yksi päivä muutokseen materiaalipakettia, joka jaetaan kaikille kouluille ja oppilaitoksille taksvärkkikeräykseen osallistumisen yhteydessä.
 
 
Teksti ja kuvat: Anu Molarius