Mistä sinä luopuisit…?

Lihansyönti, jääkaappi, vapaa-aika, kännykkä, suihku & sisävessa, sähkö, televisio, lukutaito, auto ja matkustelu. Jos olisi ihan pakko valita, mistä viidestä sinä voisit luopua? Entä mitä ilman et voisi elää?

Maaliskuussa Taksvärkistä lähdettiin kouluvierailulle keväiseen Espooseen, Matinlahden koululle, jossa viitosille ja kuutosille pidettiin toiminnallisia työpajoja. Yhtenä tehtävänä lapsia pyydettiin pareittain tai pienissä ryhmissä pohtimaan yllä olevaa listaa ja miettimään, mitä ilman he eivät voisi elää.

”En luopuisi mistään!” kuuluu jonkun huudahdus. ”Kaikkialla maailmassa nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä”, selitän. ”Haa, haa niille”, kuuluu pojan vastaus. Lopulta kaikki kuitenkin saavat laitettua asiat jonkinlaiseen tärkeysjärjestykseen. Sitten pohditaan yhdessä, mitkä asiat oppilaille ovat tärkeitä ja mitä ilman he eivät voisi elää. Kukaan ei luopuisi sähköstä.

”Mihin sähköä tarvitaan?” kysyy kansainvälisyyskouluttaja. ”Jos sähköä ei olisi, ei näkisi mitään”, vastaa eräs kuutosen pojista. ”Mutta kynttilät valaisis”, tuumii toinen. Joku jatkaa keskustelua: ”Toimiiko jääkaappi kynttilöillä?”

Laitamme lapset vielä pohtimaan, miten Mosambikissa eletään, jos ei ole sähköä. Ja toisaalta, onhan meillä Suomessakin kesämökkejä, joista puuttuu sähkö ja sisävessa. Olisiko kuitenkin vapaa-aika henkisen hyvinvoinnin kannalta merkittävintä?

 

Tehtävä osoittautuu yllättävän haastavaksi ja pistää niin oppilaat kuin opettajatkin pohtimaan, mikä elämässä todella on tärkeää. Toden totta myös vapaa-aika koetaan välttämättömäksi. Lihansyönti jakaa mielipiteitä. Kahta luokkaa lukuun ottamatta kaikki ovat lähes valmiita luopumaan siitä.

Entä mihin lukutaitoa tarvitaan? Viitosluokan tytöltä löytyy napakka vastaus: ”Lukutaitoa tarttee siihen, et sais ammatin. Sit tienais rahaa ja vois ostaa telkkarin.”

Oppilaat ovat yhtä mieltä siitä, että matkustelu ja autoilu eivät ole viiden tärkeimmän asian joukossa. 6A:n oppilaista kaikki luopuisivat autoilusta. ”Se saastuttaa.” ”Ei menis rahaa bensaan.” ”Ei tarttis maksaa veroja.” ”Sais enemmän liikuntaa.” Totta.

 

Matinlahden koulun viitos- ja kuutosluokkien oppilaat saivat pareittain tai pienryhmissä valita 10 asiasta viisi itselleen kaikkein tärkeintä. Alla oleva lista kertoo tärkeysjärjestyksessä asiat, joista oppilaat eivät olisi valmiita luopumaan. Suurin äänimäärä on 46.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat
Ulla Lehtinen