Millainen on hyvä opettaja?

Sunnuntaina 5.10. vietetään Maailman opettajien päivää. Suomessa Maailman opettajien päivän tapahtumia on tällä viikolla järjestänyt Suomen opettajiksi opiskelevien liitto (SOOL) eri puolilla maata. Osana SOOL:n tempausta kysyimme kumppanijärjestöjemme PAMI:n ja ASSCODECHA:n toimintaan osallistuvilta nuorilta Guatemalassa ja Mosambikissa millainen on heidän mielestään hyvä opettaja.
 
 

 
 
Kumppanuusjärjestömme PAMI:n nuorille aktiiveille Puerto Barriosissa hyvä opettaja on ennen kaikkea yhteistyökykyinen, luova ja inhimillinen. Lisäksi he liittivät hyvän opettajan ominaisuuksiin vastuullisuuden ja sen että opettaja olisi hyvin perillä opettamastaan aiheesta. Oppilaat toivovat hyvältä opettajalta myös kykyä ennakoida muuttuvia tilanteita.
 


 

Mosambikilaisen ASSCODECHA-järjestön nuorten ajatukset hyvän opettajan ominaisuuksista olivat hyvin samansuuntaiset kuin Guatemalassa. Auguston (kuvassa vasemmalla) mielestä hyvä opettaja huomioi kaikkia oppilaitaan tasapuolisesti ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta luokkahuoneeseen. Valdon (keskellä) mukaan hyvä opettaja on avoin kritiikille ja uusille ehdotuksille. Hyvä opettaja myös oppii myös itse oppilailtaan, eikä jätä tilaa ennakkoluuloille tai tietämättömyydelle. Kärsivällisyys ja kyky selittää opetettavat asiat niin, että kaikki oppilaat ymmärtävät olivat Isauralle (oik.) hyvän opettajan tärkeimpiä ominaisuuksia.

 

Auguston (vas.), Valdon ja Isauran mielestä on tärkeää, että opettaja on oman aiheensa asiantuntija.


 
 

Kansainvälistä Maailman opettajien päivän viettoa voi seurata myös täältä.

 
Teksti: Taika Kopra
Käännös: Taika Kopra
Kuvat: ASSCODECHA ja PAMI