Me muuttaisimme tämän, entä sinä?

Minä puuttuisin vakaasti rikollisuuteen.

Nuorena sitä haluaa viettää aikaa ulkona kavereiden kanssa kiertelemässä paikkoja, mennä esimerkiksi puistoon kävelemään ja juttelemaan ja pelaamaan rauhassa. Siksi haluaisin muuttaa rikollisuutta Guatemalassa.

Haluaisin myös vaikuttaa ihmisten syrjintään. Juuri sen takia heitä pelottaa mennä ulos kadulle, koska heille voidaan huudella siitä, miten he pukeutuvat, tai heille nauretaan tai heitä syrjitään ulkonäön vuoksi tai siksi millaisia he ovat.

Haluaisin myös puuttua alaikäisten kaltoinkohteluun. On ihmisiä, jotka nauttivat siitä, että voivat käyttää alaikäisiä hyväkseen laittamalla heidät myymään tavaroita. Heidät laitetaan esimerkiksi kadulle tai puistoon kiillottamaan kenkiä tai heidät lähetetään myymään purkkaa tai karkkeja puistoon tai koulujen lähistölle sen sijaan, että he voisivat opiskella, jotta heistä tulisi kunnon kansalaisia tulevaisuudessa, ja jotta heillä olisi normaali nuoruus. Silloin he voisivat käydä kavereiden kanssa ulkona ja puistossa leikkimässä ja tutustua uusiin ihmisiin, jotta he saisivat enemmän ystäviä.

Victor Daniel Pérez Pérez, 16 vuotta
Mazatenango, Guatemala

 

Jos minulla olisi valtaa muuttaa jotain, vähentäisin perheväkivaltaa.

Se on erittäin keskeinen asia maassamme.

Tämä on todella tärkeä teema, sillä Mazatenangossa on paljon rikkinäisiä perheitä. Äidit ja lapset ja joskus isätkin kärsivät ahdistelusta. Jotkut nuoret, jotka kärsivät siitä, hakevat vaihtoehtoja irtautuakseen ongelmista. Ne eivät kuitenkaan aina ole parhaita ratkaisuja, sillä he lyöttäytyvät ryhmiksi tai jengeiksi, joilla ei ole tarjota mitään hyvää yhteiskunnalle. Ne tuovat tullessaan vain huonoja asioita ja niiden vuoksi nuoret muuttavat tapaansa ajatella ja toimia, ja tämän uuden tavan vuoksi he alkavat myymään ja käyttämään huumeita.

Astrid Aymé Mazariegos Montenegro, 14 vuotta
Mazatenango, Guatemala

 

Käännös: Hannika Nihervä
Kuvat: Pamela Arslan, Astrid Aymé Mazariegos Montenegro, Victor Daniel Pérez Pérez

. . . . .

Juttu on julkaistu Curly-lehdessä 2/2013.

Taksvärkki ry:n kehitysyhteistyöhanke Guatemalassa on käynnistynyt vuoden 2013 alussa. Hankkeen tavoitteena on tukea nuoria aktiivisessa vaikuttamistyössä. Hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisen kansalaisjärjestö PAMI Guatemalan kanssa.

Hankkeeseen liittyvä Taksvärkki ry:n oppilaitoksille suunnattu Huominen tehdään tänään-kampanja alkoi syksyllä 2012 ja jatkuu toukokuun 2013 loppuun asti.