Lyseon lukiolaiset tempaisivat Taksvärkin käyntiin

Torstaina 3.9. Lappeenrannan Lyseon lukion ykkösluokkalaisilla oli erilainen koulupäivä. Kyseessä oli alkupamaus yhteistyölle Taksvärkki ry:n ja Maailmankansalaisen kouluksi nimetyn lukion välillä.

Taksvärkin tehotiimi esitteli lukiolaisille heidän tulevaa rooliaan Maailmankansalaisen koulun opiskelijoina. Samalla tutustuttiin myös Koulutus murtaa muureja -Taksvärkki-kampanjaan ja Nepalin oppilaskuntien nuoriin.

Hanna-Riikasta, 16, oli kiva kuulla nepalilaisista nuorista. Hänen mielestään kaikilla tulisi olla samanlaiset mahdolllisuudet käydä koulua. Nuorten positiivinen asenne yllätti Hanna-Riikan. Aiemmin hän ei olllut tullut ajatelleeksi, että nepalilaisissakin kouluissa olisi oppilaskuntatoimintaa.

20150903_101348
 
Lounaan jälkeen osa ykkösluokkalaisista valtasi Lappeenrannan keskustan lähes 50 keräyslippaan voimin. Pareittain ja pienissä ryhmissä liikkuneet lukiolaiset tekivät hetken ajaksi Taksvärkki-kampanjaa näkyväksi ja onnistuivat samalla keräämään päälle tunnissa melkein 800 euroa lahjoituksina nepalilaisten lasten ja nuorten tukemiseen.

Iisa, 16, piti lipaskeräämistä helppona tapana auttaa. Erilainen koulupäivä oli hänestä hyvää vaihtelua, samalla kun sai tietoa siitä minkälaista opiskelu ja koulunkäynti on muualla maailmassa.

20150903_121653
 
Iltapäivällä Taksvärkki ry:n nuoret kansainvälisyyskouluttajat pitivät useita toiminnallisia työpajoja, joissa käsiteltiin nuorten oikeuksia ja vaikuttamista. Lukiolaisten palaute oli pääosin kiittävää ja innostunutta.

20150903_135923
 
Jennifer, 16, oli tyytyväinen Taksvärkin teemapäivään. Erilaisista elinolosuhteista ja lähtökohdista puhuminen on hänen mielestään avartavaa. Oppilaskuntatoiminta vaikutti Jenniferin mukaan Nepalissa erilaiselta kuin Suomessa. Nuorilla ei vielä ole yhtä paljon mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnassa kuin suomalaisilla nuorilla. Tällaiset päivät ovat hyviä opiskelun keskellä, Jennifer muistutti. Vaikka liian usein sanotaan etteivät nuoret halua vaikuttaa, niin kyllä nuorilla on mielipiteitä. Kadulla lipaskeräystä tehdessä Jennifer sai useamman kerran palautetta: “Olette hyvällä asialla!”.