Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle

Tänään 20.11. juhlitaan kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Päivän tarkoituksena on levittää tietoa ja herättää keskustelua lapsen oikeuksista ja hyvinvoinnista. YK:n Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin 24 vuotta sitten 20.11.1989.

Taksvärkki ry:n kansainvälisyyskouluttajat vierailevat tänäänkin kouluissa ympäri Suomea. Lapsen oikeuksien päivänä lapsen oikeuksia käsitellään kouluvierailuilla Helsingissä, Turussa, Naantalissa ja Jyväskylässä. Ala- ja yläkouluikäiset lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan tärkeään aiheeseen toiminnallisten ja osallistavien menetelmien kautta.

Tämän artikkelin otsikko on Lapsen oikeuksien sopimuksen 2. artikla tiivistettynä. Lapsen oikeuksien päivä on hyvä hetki nostaa tärkeä teema esille. Tosiasiassa jokaisen päivän tulisi kuitenkin olla lapsen oikeuksien päivä.

Taksvärkki ry:ltä voi tilata kansainvälisyyskouluttajan vierailemaan koululla minä tahansa päivänä lukuvuoden aikana. Kansainvälisyyskouluttajat vetävät oppitunteja ja työpajoja, joilla käsitellään eri tavoin lasten ja nuorten elämää ja oikeuksia Suomessa ja kehitysmaissa. Tänä lukuvuonna ovat erityisesti esillä Sierra Leonen nuoret Lukemattomat tytöt lukemaan -kampanjan myötä.

Toiminnallisilla Lapsen oikeuksien oppitunneilla käsitellään lapsen oikeuksia erilaisten yhteistoiminnallisten harjoitteiden kautta. Oppitunnilla tutustutaan YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen sisältöön ja pohditaan, miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

Taksvärkki ry:n kouluvierailut ja oppitunnit räätälöidään koulukohtaisesti ryhmille sopiviksi. Vierailut ovat oppilaitoksille maksuttomia. Lisätietoa antaa globaalikasvatuksen suunnittelija Leena Honkasalo, leena.honkasalo(at)taksvarkki.fi tai 09 5845 5504.

Valokuvat: lapsia ja nuoria Taksvärkki ry:n kehitysyhteistyöhankkeiden toimintojen piiristä Madagaskarilla ja Guatemalassa. Ira Kinnunen ja Pamela Arslan.