Kriittistä pedagogiikkaa Kanneljärven opistolla

Taksvärkki ry vieraili tammikuussa Kanneljärven opistolla ohjaamassa kolme nuoria yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen kannustava Vaikuta! –työpajaa. Työpajoihin osallistuivat viimeistä vuotta opiskelevat tulevat nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajat sekä 10. luokkalaiset.

Kriittiseen pedagogiikkaan perustuvassa Vaikuta! -työpajassa osallistujat pääsevät pohtimaan jotakin yhteistä, koko ryhmää koskettavaa ongelmaa. Liikkeelle lähdetään määrittelemällä ongelma ja mitä kaikkea ongelmaan liittyy. Seuraavassa vaiheessa mietitään, mitä pitäisi tehdä, jotta ongelma voidaan ratkaista. Lopuksi käydään läpi, mitä yhdessä tekemällä saatiin aikaiseksi ja mitkä ovat toiminnan seuraavat askeleet.

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajiksi opiskelevat pohtivat aktiivisesti, mitä tapahtuu, kun he saavat keväällä paperit käteen ja millaisia haasteita valmistumiseen liittyy. Opiskelijoiden mietteet aiheesta olivat keskenään hyvin samankaltaisia. Mielessä kävi mm. mistä löytää työpaikka valmistumisen jälkeen, mitä jatkokoulutusmahdollisuuksia on, ja pitääkö muuttaa jollekin toiselle paikkakunnalle oman alan työn perässä. Nuoret purkivat näitä ajatuksia hyvin sanoiksi – tarvitaan omaa aktiivisuutta ja rohkeutta, jotta löytää oman paikkansa valmistumisen jälkeen. Vaikuta!-menetelmä perustuu useaan eri vaiheeseen, missä tehdään toiminnallisia harjoituksia jäänmurtamisesta radiospotin nauhoittamiseen. Viimeksi mainitussa nuoret käyttivät luovuuttaan, ja yksi ryhmä teki rapin kuvitteelliselle ”Radio Lohjalle”.

10. luokkalaisille työpajan ohjaajat olivat valinneet hieman erilaisen näkökulman. Heidän kanssaan lähdettiin liikkeelle motivaatiosta ja siitä, mistä sen voisi löytää. Nuoret työskentelivät pienryhmissä ja muodostivat motivaation puutteesta ongelmapuita. Vaikka aihe olikin haastava, nuoret kokivat päivän päätteeksi saaneensa ratkaisuja motivaatioon liittyviin haasteisiin. Ratkaisut olivat konkreettisia: pitää nukkua kunnolla, jotta jaksaa seuraavana päivänä koulussa ja saa tehtävät hoidettua. Tähän liittyen myös lupausten pitäminen oli nuorten mielestä tärkeää. Kun tsemppaa ja yrittää tulla toimeen kaikkien kanssa, motivaatiotakin löytyy helpommin. ”Seuraava askel on puhua ja toteuttaa ne asiat, joita käsiteltiin”.

Kiinnostuitko Vaikuta!-menetelmästä?

Taksvärkki ry:n vapaaehtoiset kansainvälisyyskouluttajat vierailevat kouluissa koko Suomen alueella ja vetävät toiminnallisia Vaikuta! -työpajoja. Työpajat sopivat yläkouluun ja toisen asteen oppilaitoksiin, ja ne ovat oppilaitoksille maksuttomia. Tilaa kouluvierailu täältä.

Taksvärkki ry:n julkaisema Vaikuta! -menetelmäopas on luettavissa verkossa täällä.

Lisätietoja:

Leena Honkasalo
globaalikasvatuksen suunnittelija
09 5845 5504
leena.honkasalo(at)taksvarkki.fi

Teksti: Sanni Laine
Kuvat: Saija Raskulla ja Sanni Laine