Kehitystä yhteisvoimin

Nepal on kahden vaikutusvaltaisen maan, Intian ja Kiinan välissä sijaitseva hyvin köyhä ja pieni valtio. Maan kehitystä ovat vaikeuttaneet pitkä sisällissota ja sen jälkeen vuosia jatkunut epävakaa poliittinen tilanne, sekä perustuslain puuttuminen. Reilu vuosi sitten tuhoisa maanjäristys koetteli Nepalia ja jätti jälkeensä paitsi kuolonuhreja myös monet ilman kotia, kouluja ja työtä. Pian tämän jälkeen uudesta perustuslaista alkaneet ristiriidat saivat Intian asettamaan maanjäristyksestä toipuvan Nepalin kauppasaartoon. Ajat ovat olleet kovat ja valtio tarvitsee paljon tukea. Onneksi kehitysyhteistyö on Suomen ja Nepalin välisten suhteiden kulmakivi ja sen juuret ulottuvat aina 80-luvulle asti.

Neljännes Suomen Nepaliin myöntämistä kehitysyhteistyövaroista menee kansalaisjärjestöjen tekemään kehitysyhteistyöhön, joka toteutetaan yhteistyössä paikallisten kumppanijärjestöjen kanssa. Nepalissa kehitysyhteistyötä tekee viitisentoista suomalaisjärjestöä, joista yksi on tietysti Taksvärkki ry, joka toimii yhteistyössä paikallisen Environmental Camps for Conservation Awareness (ECCA) järjestön kanssa. Yhteistyösiteet on solmittu jo vuonna 2003 ja ensimmäinen yhteinen kehitysyhteistyöprojekti toteutettiin vuosina 2006–2010.
 
IMG_3501
ECCAn henkilökunta viimeisessä yhteisessä tapaamisessa ennen Lyydian paluuta Suomeen.
 
Nepalin päässä yhteistyöhankkeista vastaa toiminnanjohtaja Yogendra Chitrakar. ”ECCA on yhteisökehityksen ja sosiaalisen mobilisoinnin johtava organisaatio Nepalissa. Se toteuttaa useita hankkeita, jotka keskittyvät kestävään kehitykseen, ympäristön suojeluun ja sen mielekkääseen hyödyntämiseen yhteisöjen arjen sekä ympäristön kehittämiseksi”, kuvailee Yogendra. ECCAn tekemä työ keskittyy yleisesti ympäristö- ja ihmisoikeusasioihin, ja järjestö on tehnyt yhteisyötä useiden eri kansainvälisten järjestöjen kanssa vuodesta 1987 lähtien. ECCA on tehnyt työtä laajalla skaalalla vesi- ja sanitaatiohankkeista katastrofivalmiuksien parantamiseen sekä lapsen oikeus -hankkeista kouluympäristöjen kehittämiseen ja toteuttanut monia muita projekteja, jotka tukevat tarpeellista kehitystä Nepalissa. Tällä hetkellä ECCAlla on toimintaa ympäri Nepalia aina kaukaiseen länsiosaan saakka. Hankkeet, joissa Taksvärkki on mukana toteutetaan maan itäosassa Morangin, Jhapan ja Dhankutan maakunnissa sekä Kathmandun laaksossa Lalitpurissa. Hankkeiden suunnittelu alkoi parisen vuotta sitten ja nyt toiminta on vihdoin päässyt käyntiin.
 
IMG_3506
Rabindra Khatri ja Dipesh Gurung, ECCAn projektikoordinaattoreita. Rabindra Khatri toimii koordinaattorina Taksvärkin hankkeissa.
 
Idässä hankkeen päätavoitteena on syrjäseutujen kouluympäristöjen parantaminen. Tarkoitus on saada koulut ja koulujen henkilökunta sekä muut viranomaiset tiedostamaan vastuunsa ja roolinsa tasa-arvoisen koulutuksen tarjoamisessa, ja antaa heille resursseja sekä koulutusta tämän mahdollistamiseen. Haastavinta projektissa on Yogendran mukaan ollut koko Nepalia koetteleva poliittinen epävakaus, joka hidastaa jokapäiväistä arjen työtä, sekä erityisesti projektityölle välttämättömiä byrokraattisia toimenpiteitä. Yogendra kertoo myös, että paikallisten kouluviranomaisten kanssa molemminpuolisen luottamuksen luominen vie aikaa. Vaikka Nepal on pieni maa, on eri yhteisöjen välillä jo suuria kulttuuri- sekä kielimuureja, joiden ylittäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kuten monesti on, tämän projektin suurimmat haasteet ovat Yogendran mielestä myös niitä parhaita puolia. ”Yhteisymmärryksen saavuttaminen ja luottamussuhteen luomisessa onnistuminen on aina palkitsevaa ja opettavaista”, hän toteaa. Luottamus luo hyvin tärkeän ja välttämättömän pohjan hankkeen onnistumiselle.

Itä-Nepaliin keskittyvä hanke on vasta aluillaan. Poliittinen tilanne on hidastanut hankkeen aloittamista, mutta nyt byrokraattiset alkutoimenpiteet on hoidettu ja varsinainen työ voi alkaa. Alueilla on vierailtu solmimassa suhteita ja hoitamassa paperitöitä, mutta ensimmäinen virallisen koulutustyön aloittava kenttämatka on suunniteltu alle kuukauden päähän. Tarkoituksena on aloittaa koulutukset kaikissa kolmessa eri maakunnassa. Yogendra, ECCA ja tietysti Taksvärkki jäävät odottamaan uutisia kentältä!
 
 
Teksti ja kuvat: Lyydia Mäkinen
Kirjoittaja opiskelee luokanopettajaksi ja työskentelee Nepalissa vapaaehtoisena Taksvärkin kumppanijärjestössä ECCAssa