Jo 37 000 ihmistä vastustaa kehitysyhteistyöleikkauksia

Yli kaksituhatta aikoo osoittaa tiistaina mieltään kehitysyhteistyön puolesta paperipussi päässä, koska Suomen luistaminen globaalista vastuunkannosta hävettää.

“Vastustamme hallituksen kaavailemia rajuja leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Suunnitellut leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin ovat kohtuuttoman rajut ja uhkaavat halvaannuttaa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun.” Tämän viestin haluaa jo yli 37 000 suomalaista välittää päättäjille ennen 9. syyskuuta alkavaa budjettiriihtä. Vetoomus luovutetaan kehitysministeri Lenita Toivakalle mielenosoituksessa tiistaiaamuna 8.9. Pelkästään mielenilmaukseen on jo ilmoittautunut jo noin 2600 ihmistä.

”Ihmisiä hävettää Suomen tapa laistaa yhteisestä vastuusta. Suomalaiset kyllä välittävät maailman tilasta ja kanssaihmisistään, mutta hallitus ei näytä näin tekevän, sillä kehitysyhteistyöhön kohdistuu historiallisesti suurimmat ja muihin sektoreihin verrattuna suhteellisesti mittavimmat leikkaukset”, toteaa kehitysjärjestöjen kattojärjestön Kepan puheenjohtaja Elina Vuola.

Suomen hallitus aikoo leikata noin puolet varsinaiseen kehitysyhteistyöhön suunnatuista varoista ensi vuoden alussa. Leikkaukset keskeyttävät lukuisia käynnissä olevia hankkeita ja jättävät sadattuhannet kehitysmaiden ihmiset tyhjän päälle. Niin asiantuntijat, koko eduskunnan oppositio kuin nyt myös tuhannet tavalliset kansalaiset vastustavat näin rajuja leikkauksia kehitysyhteistyöhön.

”Varojen leikkaaminen kehitysyhteistyöstä on erityisen vastuutonta nyt, kun olemme keskellä yhtä ihmiskunnan pahimmista pakolaiskriiseistä. Ihmisten hädän keskellä kehitysyhteistyövaroja siirretään enenevissä määrin yritysten tukemiseen”, Vuola sanoo.

Mielenilmaus alkaa kokoontumisella Espan lavalle aamulla kello 8, missä tunnelmaa nostattavat musiikkiesitykset ja puheet. Värikäs väkijoukko marssii rumpu- ja sirkusryhmien tahdittamana Espalta kulkueena ulkoministeriöön luovuttamaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakalle vetoomuksen kehitysyhteistyön puolesta. Lopuksi mielenosoittajat vetävät päähänsä ruskeat paperipussit, koska Suomen äkilliset leikkaukset kehitysyhteistyöstä hävettävät.

Mielenilmausta vastuullisen Suomen puolesta tukee Elisabeth Rehn. Tilaisuudessa esiintyvät muun muassa Tommy Lindgren ja Pietarin Spektaakkeli. Tilaisuuden juontavat Njassa ja Anna Laine.

Pelastetaan kehitysyhteistyö -vetoomuksella on 4.9. jo yli 37 000 allekirjoittajaa. Vetoomuksen voi allekirjoittaa 7.9. asti osoitteessa www.pelastetaankehitysyhteistyo.fi

Me välitämme -mielenilmauksen järjestää kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa ry yhdessä jäsenjärjestöjensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa.
Tilaisuus on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

 
Lisätietoja
Johanna Eurakoski, viestintä- ja varainhankintapäällikkö, Maailma kylässä -festivaali, Kepa ry p. 50 317 6698 johanna.eurakoski@kepa.fi (tilaisuuden käytännön järjestelyt)
Auli Starck, järjestökoordinaattori, Kepa ry p. 050 317 6715 auli.starck@kepa.fi (kehitysyhteistyöleikkaukset)
Facebook-tapahtuma