Innokkaat vapaaehtoiset valmiita kouluvierailuille

Taksvärkki ry järjesti kuluneena viikonloppuna koulutuksen uusille globaalikasvatuksen kouluttajille virkistyskoti Päivölässä Hiidenvedellä. Saunomisen ja metsäretkeilyn lomassa koulutettiin yhteensä 20 vapaaehtoista globaalikasvatuksen kouluttajaa sekä 5 aluekoordinaattoria, jotka tulevat tekemään tulevan lukuvuoden aikana lukuisia kouluvierailuja ympäri Suomen globaalikasvatuksen merkeissä.

Edes pieni ukkosmyrsky ei latistanut Päivölän historiallisessa miljöössä vallinnutta lämmintä ja innostunutta tunnelmaa. Intensiivisen viikonlopun aikana vapaaehtoiset pääsivät testaamaan globaalikasvatuksen työkaluja käytännössä sekä syventämään tietämystään kehitysyhteistyöstä ja Taksvärkin toimintaperiaatteista. Draamaharjoitukset, luennot ja keskustelut avasivat tietä itse kouluvierailujen suunnitteluun.

IMG_20170812_171119_608

Taksvärkin globaalikasvatuksen suunnittelija Anna Kivimäki oli toista kertaa mukana järjestämässä tapahtumaa ja kouluttamassa vapaaehtoisia. ”Porukka oli erityisen innostunutta ja motivoitunutta. Itsekin saa paljon inspiraatiota omaan työhönsä kun näkee vapaaehtoisten palon asiaan”, Kivimäki kertoo.

Uusien kouluttajien lisäksi edellisiltä vuosilta jatkaa tänä lukuvuonna 8 vapaaehtoista kouluttajaa. Tänä lukuvuonna kouluvierailuja ja työpajoja tullaan vetämään siis 28 vapaaehtoisen voimin.

”On mahtavaa, että vapaaehtoisissa ja koordinaattoreissa on heitä, jotka vuosi vuoden jälkeen jatkavat meidän toiminnassa”, Kivimäki sanoo.

Ensimmäiset kouluvierailut starttaavat lähiviikkojen aikana. Tunneilla ja työpajoissa keskitytään lapsen oikeuksiin ja Taksvärkin uuden Ääni tytöille -kampanjan teemoihin. Taksvärkki järjestää lukuvuosittain noin 300 työpajaa, joihin osallistuu kaiken kaikkiaan 6000–7000 nuorta.
 

Ryhmäkuva

 
Koulutusviikonloppuun osallistuneelle Mareena Laineelle vapaaehtoistyö oli entuudestaan tuttua, mutta ihmisoikeusasiat ja Taksvärkin tekemä globaalikasvatus olivat uudempia tuttavuuksia. Aihe tuntui merkitykselliseltä ja koulutuskokemuksen saaminen kiinnosti.

”Kouluttajat ja muut vapaaehtoiset olivat todella inspiroivia. Oli mahtavaa päästä keskustelemaan itselle tärkeistä aiheista saman henkisten ihmisten kanssa”, Laine hehkuttaa.

”Osallistujien erilaiset vahvuudet ja kokemukset otettiin mielestäni kiitettävästi huomioon ja heidän osaamistaan hyödynnettiin koulutuksessa.”

Tulevia kouluvierailuja Laine odottaa sormet innosta syyhyten. ”Vähän jännittää, miten kaikki tulee sujumaan, mutta viikonloppu antoi minulle hyvät eväät. Nyt tahdon päästä käyttämään näitä tietoja ja taitoja käytännössä!”

Tilaa kouluvierailija pitämään lapsen oikeuksien oppitunti tai vetämään toiminnallinen työpaja täältä.
 
 
Teksti ja kuvat: Sini-Maria Melanen