Fotonovelan aakkoset

Taksvärkin vapaaehtoiset tutustuivat uuteen globaalikasvatusmenetelmään lokakuussa, kun Rovaniemellä ja Helsingissä järjestettiin päivän mittainen fotonovela-työpaja. Työpajoihin osallistui 20 Taksvärkin vapaaehtoista kansainvälisyyskouluttajaa eri puolilta Suomea. Syksyn aikana vapaaehtoiset ovat vetäneet fotonovela-pajoja kouluissa Turussa, Naantalissa, Espoossa ja Helsingissä. Tarinankerrontaan keskittyviä työpajoja on järjestetty myös nuorisotaloilla, kuten Turun Visuaalisen kulttuurin nuorisotalo Viskussa. Keväälle on suunnitteilla lisää työpajoja eri puolilla Suomea. Fotonovela-työpajat ovat osa Taksvärkki ry:n tekemää globaalikasvatustyötä ja niitä voi tilata maksutta Taksvärkin toimistolta.

 
Mikä ihmeen fotonovela?

Fotonovela on keino kertoa tarinoita kuvien avulla. Fotonovelan kautta suomalaisilla nuorilla on mahdollisuus tutustua samanikäisten nuorten arkeen ja unelmiin toisella puolella maailmaa. Nuoret pääsevät myös luomaan omia tarinoitaan ja välittämään ne fotonovela.fi-sivuston kautta bolivialaisille ja guatemalalaisille nuorille. Sivustolla julkaistut suomenkieliset tarinat käännetään espanjaksi ja päinvastoin, jotta nuoret voivat lukea toistensa kertomuksia.

Fotonovela-työpajoissa käsitellään nuoria askarruttavia teemoja kuten ystävyyttä, seurustelua, perhesuhteita, nuorten omia oikeuksia, huolta ympäristön tilasta tai esimerkiksi aivan tavallista arkea. Tarinat toteutetaan nuorten ottamien valokuvien avulla.

Miksi fotonovelaa?

Fotonovela-työpajassa on tärkeää tutustua myös Etelän nuorten luomiin tarinoihin. Niiden avulla saa kosketuksen nuorten elämään eri ympäristöissä, sekä pääsee avaamaan pohdintoja ja keskustelua arjen samankaltaisuuksista ja eroavaisuuksista. Fotonovela on toiminnallinen menetelmä globaalikasvatustyöhön, jossa nuoret maailman eri laidoilta luovat kertomuksia samoista aiheista. Se on myös keino purkaa ennakko-oletuksia ja stereotypioita kehitysmaista ja rakentaa siltoja nuorten välille.

 
Miten fotonovela-paja toteutetaan?

Työpajan voi järjestää eri tavoin. Ensimmäinen vaihtoehto on, että nuoret pääsevät itse luomaan omat tarinansa pidemmässä työpajassa. Pidempään pajaan tarvitaan kaksi vähintään 90 minuutin pituista sessiota. Nämä voivat olla saman päivän aikana tai vaikka muutaman päivän välein. Pajan toteuttamista varten tarvitaan kameroita (myös nuorten omat kännykkäkamerat käyvät), tietokone, videotykki ja internet-yhteys.

Pajan ensimmäisessä vaiheessa nuoret suunnittelevat kuvatarinan, käsikirjoittavat sen ja ottavat valokuvat tarinaa varten. Seuraavassa vaiheessa kuvat ja tekstit viimeistellään, ladataan fotonovela-sivustolle ja ryhmät esittelevät tarinansa toisilleen. Samalla tutustutaan bolivialaisten ja guatemalalaisten nuorten tarinoihin ja pohditaan esimerkiksi yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia Suomeen. Usein nuoret huomaavat, että nuorten toiveet, unelmat, huolet, murheet, ihmissuhteet ja ajatukset elämästä ovat melko samanlaisia eri puolilla maailmaa.

Fotonovelaa voidaan käsitellä myös tiiviimmin oppitunnilla hyödyntäen sivustolle jo ladattuja suomalaisten, guatemalalaisten ja bolivialaisten nuorten kertomia tarinoita. Näin fotonovelaa voi hyödyntää esimerkiksi kriittisen medialukutaidon opetuksessa.

Kenelle fotonovela sopii?

Fotonovela sopii yli 11-vuotiaille ja erityisesti yläkouluikäisille, mutta myös esimerkiksi lukiolaisille. Työpajat sopivat hyvin esimerkiksi äidinkielen, elämänkatsomustiedon, maantiedon, kuvataiteen ja espanjan kielen oppitunneille ja globaalikasvatukseen yleisesti. Fotonovela-pajat eivät kuitenkaan ole sidottuja kouluihin, niitä voidaan toteuttaa myös nuorisotaloilla ja nuorten erilaisessa luovassa harrastustoiminnassa.

Jos kiinnostuit fotonovelasta ja haluat tilata fotonovela-pajan kouluun tai nuorisotaloon, ota yhteyttä:

Globaalikasvatuksen suunnittelija:
Leena Honkasalo
Puh. 09 5845 5504
leena.honkasalo(at)taksvarkki.fi

 
 
Teksti: Taika Kopra
Kuvat fotonovela-tarinoista: Alejandran uni, Luistelijan elämää, Kielletty rakkaus, Seksuaalivähemmistöt, Sielu seuraa kuolemaan asti, Masa ja ystävät
Otsikkokuva: Pamela Arslan