”Positiivinen asenne yllätti” – palautetta kouluvierailuilta

Suvaitsevaisuutta voisi käsitellä enemmän. Siitä tiedetään, mutta ei puhuta – tai puhutaan vanhanaikaisesti.” Koululaiset ja opettajat ympäri Suomea antoivat runsaasti palautetta Taksvärkki ry:n syksyn 2013 kouluvierailuista.

Taksvärkki ry:n vapaaehtoiset kansainvälisyyskouluttajat tekevät pitkin lukuvuotta kouluvierailuja ympäri Suomea. Oppitunneilla ja työpajoissa käsitellään erilaisia teemoja kuten Sierra Leonen nuoria ja lapsen oikeuksia. Syksyn 2013 globaalikasvatuksen kouluvierailuista saadut palautteet on nyt käyty huolella läpi ja analysoitu. Palautelomakkeita kerättiin syksyn kouluvierailujen yhteydessä oppilailta yli 1100 kappaletta. Myös 120 opettajaa antoi palautetta tuntien sisällöstä ja toimivuudesta. Selkeästi eniten palautteita saatiin kerättyä Sierra Leone -kampanjan työpajoista ja oppitunneista, joita koulut ovat Taksvärkiltä ahkerasti tilanneet.

Palautteiden perusteella sekä oppilaat että opettajat ovat pitäneet kouluvierailuista. Suuri osa oppilaista oli ilmoittanut tuntevansa olonsa kouluvierailun päätteeksi tyytyväiseksi tai avartuneeksi. Taksvärkki ry sai eniten kiitosta toiminnallisista harjoitteista, joita kansainvälisyyskouluttajat käyttävät työpajoissa ja oppitunneilla erittäin monipuolisesti. Oppilaat pitivät toiminnallisten tehtävien kuten Ota askel, Arvojana ja Patsastelua tuomasta vaihtelusta normaaliin kouluarkeen.


 
”Eriarvoisuus yllättää aina vaan uudelleen”

Myös Sierra Leone -kampanjan 10 minuutin mittainen video Koulu on kaikille on ollut erittäin suosittu oppilaiden keskuudessa. Videon nähtyään useat oppilaat kertoivat yllättyneensä esimerkiksi siitä, kuinka ”onnellisia ihmiset silti on kehitysmaissa, vaikka siellä ei ole edes hyvät olot”. Eräs englanninkieliselle tunnille osallistunut poika piti vierailulla eniten videolla esiintyvän sierraleonelaisen Edlynin asenteesta: ”I like the girl’s spirit to change her nation”.

Suomalaisten oppilaiden mielestä sierraleonelaisten nuorten elämänasenne onkin vertaansa vailla. Ehkä meillä on täällä pohjoisessa vielä paljon opittavaa sierraleonelaisilta nuorilta. Sierra Leoneen liittyvä tieto ei kuitenkaan ollut ainoastaan positiivista – nuoret kauhistelivat muun muassa sitä, että lapsiavioliitot ovat Afrikassa arkipäivää.

Taksvärkki ry:n kouluvierailut näyttävät avanneen oppilaiden silmiä maailman epätasa-arvoisuudelle. Monet nuoret ovat kirjoittaneet palautelomakkeeseen haluavansa lisätietoa siitä, ”miten niitä nuoria voisi itse auttaa” ja yksinkertaisesti ”haluaisi poistaa heidän ongelmat”. Taksvärkkipäivään osallistuminen onkin oiva esimerkki siitä, kuinka suomalaiset nuoret omalla toiminnallaan voivat parantaa sierraleonelaisten nuorten elinoloja. Eräskin nuori kirjoitti palautelomakkeeseen ”Voidaanko pitää toinen taksvärkkipäivä?”.


 
 
Teksti: Sanni Laine
Kuvat: Pamela Arslan