Kultur

Mat

I Östafrika, också i Tanzania, tillreds all mat antingen så att man kokar den i vatten eller i kokosmjölk, så att man friterar den i olja, grillar den på öppen glöd eller rostar den på heta stenar. Det är oftast kvinnor som lagar mat och flickor deltar i arbetet redan från unga år. Ofta är det flera som lagar maten tillsammans eftersom familjerna är stora.

Köket är oftast ett litet rum med jordgolv. En vägg består av en öppen dörr och de övriga väggarna är svarta av sot. Förr lagades maten på tre flata stenar över öppen eld, numera används också olika slags fotogen- eller kolspisar.

I köket tillreds familjens mat som oftast består av ugalia - majsgröt och välsjuden stadig böngryta eller då och då till och med köttgryta. I vissa trakter äter man också fisk. Majsgröten äts med högra handens fingrar. Den formas till små bollar med gropar i och fylls med gryta.

Kryddningen och styrkan på maten varierar från område till område. Den tanzaniska matkulturen kan indelas i kustmat och inlandsmat och dessutom har kryddningen fått influenser av asiatisk matlagning. Den är en blandning av afrikanska, sekelgamla arabiska, asiatiska och grovt sett swahiliska mattraditioner. Maten kokas i kokosmjölk eller tillsammans med jordnötter. Till måltiden serveras ofta antingen kött- eller banangryta i en stor skål och olika grönsaker. I de flesta rätter används tomat, lök och ingefära. I Tanzania växer också kardemumma, nejlika och kanel. Därför används en hel del nejlika, kanel, kardemumma, peppar och spiskumminfrön (jeera) i maten. Som efterrätt kan man få ananasskivor eller mango- och papayaklyftor med lime.

Överallt i Tanzania äter man chapati-bröd, en typ av bröd som indierna förde med sig till Tanzania på 1800-talet. I dagens läge serveras brödet till maten så gott som dagligen. Brödet äts som sådant tillsammans med te eller med olika fyllningar. Med hjälp av chapati-brödet kan man också samla upp och äta de sista matbitarna på tallriken.

Du hittar receptet på ugali och chapati-bröd i avsnittet Idéer och uppgifter för lektionerna.

Språket ->