Taksvärkki 50 vuotta

Taksvärkki50_kannet
 
Taksvärkkitoiminta aloitettiin Suomessa 50 vuotta sitten vuonna 1967. Taustalla oli läntisen maailman nuorison laajempi liikehdintä – halu päästä vaikuttamaan ja tehdä hyvää. Solidaarisuus, toiminta heikomman puolesta, oli johtoajatus. Toiminnan aloittivat koululaiset ja opiskelijat, jotka halusivat avata ovet sulkeutuneesta Suomesta maailmalle ja olla mukana ratkaisemassa edellisten sukupolvien luomia maailmanlaajuisia ongelmia.

Syyskuussa 2017 julkaistiin Nuorelta nuorelle, Taksvärkki 50 vuotta -juhlajulkaisu, joka ei ole varsinainen historiikki, vaan siinä eri aikoina aktiivisina toimineet taksvärkkiläiset kertovat oman tarinansa liittyen toimintaansa Taksvärkin puitteissa. Julkaisu jakautuu viiteen eri temaattiseen lukuun: aktiivinen kansalaisuus, toiminnan vakiintuminen, globaalikasvatus, kehitysyhteistyö ja tulevaisuus.

Taksvärkki on osannut muuttua yhteiskunnan mukana. Samalla se on jättänyt oman vahvan jälkensä monen sukupolven kokemusmaailmaan.

Tilaa julkaisu itsellesi Taksvärkin toimistolta veloituksetta (tilaus@taksvarkki.fi) tai lue ja lataa julkaisu pdf:nä klikkaamalla alla olevaa kansikuvaa.

Uusi Taksvärkkikeräys OLE ROHKEA

lukuvuodelle 2018–2019 käsittelee yhdenvertaisuutta ja esittelee Sambiassa toimivat nuorisoneuvostot, joiden jäsenet puolustavat heikommassa asemassa olevien nuorten oikeuksia. Lue lisää nuorista vaikuttajista ja Taksvärkkikeräyksestä Ole rohkea-sivustolta.

Taksvärkki50 etukansi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HBL_1969

Yllä oleva kuva julkaistiin HBL:ssä 31.8.1969. Kuvateksti oli : “I spetsen för skolungdomarnas operation Dagsverke står bl.a. Peter Rosenbröijer (t.v.), Martti Mellais och Erkki Liikanen.”

Taksvärkki ry:n historiaa

Taksvärkki-liike sai alkunsa Ruotsissa vuonna 1961, kun opiskelijat halusivat kunnioittaa lento-onnettomuudessa menehtyneen YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöldin muistoa järjestämällä tempauksen. Rauhan rakentajana ja maailmanlaajuisen yhteisvastuun puolestapuhujana tunnetun Hammarskjöldin muistoksi perustettiin keräys, “En dag för Dag”. Nimi muuntui myöhemmin muotoon Dagsverke, Taksvärkki. Pian Taksvärkki levisi myös muihin Pohjoismaihin.

Suomeen keräys ennätti vuonna 1967, jolloin koululais- ja opiskelijajärjestöt keräsivät rahaa Peruun. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana keräystä olivat järjestämässä koululaiset ja opiskelijat, sen jälkeen mukaan tulivat muut Taksvärkin nykyiset jäsenjärjestöt, muun muassa eri opiskelija-, palkansaaja- ja kirkon nuorisotyön järjestöt. Tänä päivänä suuri osa Suomen koululaisista, opiskelijoista ja palkansaajista on suoraan tai välillisesti mukana Taksvärkki ry:n toiminnassa.

1970- ja 1980-luvulla Taksvärkki-keräyksiä järjestettiin muutaman vuoden välein, mutta 1990-luvun puolivälistä lähtien keräys on järjestetty vuosittain ja siitä on tullutkin jokavuotinen perinne suuressa osassa Suomen kouluja.

Taksvärkki ry perustettiin vuonna 1989 jatkamaan Taksvärkki-toimikuntien työtä. Kehitysyhteistyön pitkäjänteisyyden säilyttämiseksi järjestölle perustettiin pysyvä toimisto vakinaisine henkilökuntineen. Tällä hetkellä Taksvärkki ry:ssä työskentelee kuusi palkattua työntekijää.