Valokuvanäyttely Sierra Leonen nuorista kiertää Suomea

Nuorten haaveita ja haasteita Sierra Leonessa esittelevä valokuvanäyttely on esillä Joensuussa helmi- ja maaliskuussa.

Taksvärkki ry:n valokuvanäyttely kertoo sierraleonelaisten nuorten elämästä ja heidän ajatuksistaan koulutusta ja koulunkäyntiä koskien. Lukemattomat tytöt lukemaan -näyttely antaa kasvot ja puheenvuoron muutamalle nuorelle, jotka haluavat kertoa minkälaisena he näkevät nuorten tilanteen ja tulevaisuuden Sierra Leonessa.

”Tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan käydä koulua. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.”
Edlyn Smith, 14, Freetown, Sierra Leone

Valokuvanäyttely kiertää helmi- ja maaliskuussa Joensuussa julkisissa tiloissa kuten kirjastoissa ja nuorisotiloissa.

Näyttely on aukioloaikojen puitteissa nähtävissä Joensuun kaupunginkirjastossa (26.2.–9.3.), Kauppakeskus Isossa Myyssä (10.–16.3.), Itä-Suomen yliopiston päärakennuksessa Careliassa (17.–23.3.) ja Enon nuorisotalo Klubissa (24.–30.3.).

Joensuun jälkeen näyttely matkaa Vaasan seudulle, jossa siihen ensimmäiseksi pääsee tutustumaan Vaasan kaupunginkirjastossa (31.3.-6.4.), Yhteisöklubi Sillassa Kokkolassa (7.-13.4.) ja Nuorisokeskus Villa Elbassa Kokkolassa (14.-20.4.). Näyttelypaikkoja on Vaasaan vielä tulossa lisää.

Sierra Leonessa vuonna 1991 alkanut ja 11 vuotta kestänyt raaka sisällissota tuhosi lähes kaiken ja riisti monilta lapsuuden. Se myös teki maasta kansainvälisesti tunnetun lapsisotilaineen ja veritimantteineen. Sierra Leone kuuluu maailman vähiten kehittyneiden maiden joukkoon. Yli puolet väestöstä sinnittelee äärimmäisessä köyhyydessä eli alle eurolla päivässä.

Sierra Leonen väestö on nuorta: yli 60 % sierraleonelaisista on alle 24-vuotiaita. Yli 15-vuotiaista 42 % osaa lukea. Nuoret Sierra Leonessa haaveilevat koulusta, työstä ja rauhallisesta tulevaisuudesta.

Lukemattomat tytöt lukemaan -valokuvanäyttely kiertää kevätlukukaudella 2014 lukuisissa kohteissa Turussa, Joensuussa, Vaasassa ja Kokkolassa.

Taksvärkki ry on kansalaisjärjestö, jonka kehitysyhteistyöhankkeet edistävät kehitysmaiden lasten ja nuorten elinoloja ja ihmisoikeuksia. Kampanjoillaan Taksvärkki ry kannustaa suomalaisia nuoria maailmanlaajuiseen yhteisvastuuseen. Taksvärkki ry on ulkoministeriön kehitysyhteistyön kumppanuusjärjestö.

Sierraleonelaisia koululaisia Freetownissa.

Lisätietoja:
Tiedottaja Pamela Arslan, Taksvärkki ry, 09 5845 5505, pamela.arslan(at)taksvarkki.fi

 
Valokuvat: Pamela Arslan