Lukemattomat tytöt lukemaan – Valokuvanäyttely Sierra Leonen nuorista

Nuorten haaveita ja haasteita Sierra Leonessa esittelevä näyttely on esillä Turussa tammi- ja helmikuussa.

Taksvärkki ry:n valokuvanäyttely kertoo sierraleonelaisten nuorten elämästä ja heidän ajatuksistaan koulutusta ja koulunkäyntiä koskien. Lukemattomat tytöt lukemaan -näyttely antaa kasvot ja puheenvuoron muutamalle nuorelle, jotka haluavat kertoa minkälaisena he näkevät nuorten tilanteen ja tulevaisuuden Sierra Leonessa.

”Tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan käydä koulua. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.”
Edlyn Smith, 14, Freetown, Sierra Leone

Valokuvanäyttely kiertää tammi- ja helmikuussa Turussa julkisissa tiloissa kuten kirjastoissa ja nuorisotiloissa. Näyttelytekstit ovat suomeksi ja ruotsiksi.

Näyttely on aukioloaikojen puitteissa nähtävissä ensimmäiseksi Turun pääkirjaston lasten ja nuorten osasto Stoorissa (7.–17.1.), Nuorisokeskus Vimmassa (27.1.–2.2.) ja Visuaalisen Kulttuurin nuorisotalo Teräsrautelassa (3.–9.2.).

Sierra Leonessa vuonna 1991 alkanut ja 11 vuotta kestänyt raaka sisällissota tuhosi lähes kaiken ja riisti monilta lapsuuden. Se myös teki maasta kansainvälisesti tunnetun lapsisotilaineen ja veritimantteineen. Sierra Leone kuuluu maailman vähiten kehittyneiden maiden joukkoon. Yli puolet väestöstä sinnittelee äärimmäisessä köyhyydessä eli alle eurolla päivässä.

Sierra Leonen väestö on nuorta: yli 60 % sierraleonelaisista on alle 24-vuotiaita. Yli 15-vuotiaista 42 % osaa lukea. Nuoret Sierra Leonessa haaveilevat koulusta, työstä ja rauhallisesta tulevaisuudesta.

Lukemattomat tytöt lukemaan -valokuvanäyttely kiertää kevätlukukaudella 2014 Turun jälkeen Joensuussa, Vaasassa ja Kokkolassa. Näyttely on nähtävillä myös Helsingissä 24.-25.5. Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa.

Taksvärkki ry on kansalaisjärjestö, jonka kehitysyhteistyöhankkeet edistävät kehitysmaiden lasten ja nuorten elinoloja ja ihmisoikeuksia. Kampanjoillaan Taksvärkki kannustaa suomalaisia nuoria maailmanlaajuiseen yhteisvastuuseen. Taksvärkki on ulkoministeriön kehitysyhteistyön kumppanuusjärjestö.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lisätietoja:
Tiedottaja Pamela Arslan, Taksvärkki ry, 09 5845 5505, pamela.arslan(at)taksvarkki.fi