Koulutus ei saisi olla etuoikeus

Sierraleonelainen Edlyn oli 14-vuotias, kun tapasimme hänet ensimmäistä kertaa Freetownissa. Koulua käyvä tyttö halusi puhua koulutuksen puolesta ja ryhtyä Taksvärkki-kampanjan kasvoksi. Lukuvuonna 2013–2014 tutustuttiinkin Edlynin johdolla koululaisiin ja nuoriin vaikuttajiin Taksvärkin ’Lukemattomat tytöt lukemaan’ -kampanjassa.
 
”Koulutus ei saisi olla etuoikeus. Sen tulisi kuulua kaikille.”

Mitä Edlynille nykyään kuuluu? Ohjelmasuunnittelijamme Senja tapasi hänet hiljattain hankeseurantamatkalla Sierra Leonessa. Nyt jo 18-vuotias nuori nainen asuu ja opiskelee yhä maan pääkaupungissa Freetownissa. Edlyn käy tiedepainotteista SS4-luokkaa, joka vastaa suomalaisen lukion viimeistä luokkaa. Ensi vuoden maaliskuussa ovat edessä päättökokeet.

Haaveena Edlynillä on päästä opiskelemaan lääketiedettä joko Freetownissa tai mahdollisesti ulkomailla Ghanassa. Koulu vaatii Edlynin mukaan juuri nyt paljon, sillä lukujärjestyksessä on paljon haastavaa matematiikkaa ja kemiaa. Onneksi opettaja kuitenkin kannustaa tyttöjä opinnoissaan.

Edlyn on ottanut tavakseen opiskella yhdessä kavereiden kanssa aina koulupäivän päätyttyä. Haastavaa opinnoissa on myös se, ettei kaupungissa ole kirjastoja, joista saisi lisää tietoa. Tärkeimmiksi insipiraation lähteiksi Edlyn nimeää äitinsä ja isoäitinsä.

Rankkaa oli, kun koko maa pysähtyi lähes vuoden ajaksi, Ebola-epidemian koetellessa Sierra Leonea kaksi vuotta sitten. Silloin oppiminen oli erityisen hankalaa, kun koulutkin oli suljettu. Edlynin tulokset laskivat, sillä koulutyöhön oli vaikea keskittyä kotoa käsin. Kouluun palatessa taas oli alussa vaikea päästä rytmiin mukaan.
 
Lukemattomat tytöt lukemaan -kampanjassa lukuvuonna 2013-2014 Edlyn puhui koulutuksen puolesta.
 
 
”Koulutuksessa on hyvää se, että se on omaa. Kukaan ei tule ottamaan sitä pois.”

Marraskuussa 2016 jutellessamme Edlyn on todella innoissaan mahdollisuudesta äänestää vaaleissa vuonna 2018. Hän toivoo löytävänsä inspiroivan ehdokkaan.

Koulutus on keskeistä, Edlyn muistuttaa. Hänen mielestään ihmisten pitäisi panostaa enemmän koulutukseen, ei vain siihen miten saisi nopeasti tienattua rahaa. Kyse on tavoitteiden asettamisesta elämässä.

Erityisesti Edlynille on tärkeää, että tyttöjä tuetaan. ”Kaikilla meillä on viisi aistia. Miksi tyttöjen tulisi pärjätä poikia huonommin?”

Edlyn 2016
Edlyn koulupuvussaan kuvattuna Freetownissa marraskuussa 2016.