Ebolasuurlähettiläs tutustui työhön sierraleonelaisten nuorten parissa

Sierra Leone ei ole pysähtynyt täysin paikoilleen ebola-epidemiasta huolimatta. Taksvärkin hanke sierraleonelaisten nuorten koulutuksen parissa on yhä käynnissä maan neljässä eri piirikunnassa.

Ulkoministeriön erityisedustaja, Suomen ebolasuurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen vieraili delegaationsa kanssa viime perjantaina Taksvärkki ry:n kumppanijärjestön CCYA:n toimistolla.

Tapaamisessa keskusteltiin Taksvärkin kolmevuotisesta hankkeesta ja CCYA:n kokemuksista ebolan vaikutuksista Sierra Leonessa. CCYA viestitti toiminnanjohtaja Ngolo Kattan johdolla ebolasuurlähettiläälle, että ebola on ymmärrettävästi vaikuttanut negatiivisesti sierraleonelaisten elämäntilanteeseen sekä erityisesti naisten, lasten ja nuorten elämään.

ccya ebolasuurlahettilas 2
 
Sierra Leonessa on toukokuusta 2014 lähtien rekisteröity 8558 ebolatapausta ja 3444 parantunutta ja kotiutettua potilasta.

Taksvärkin hankkeessa tavoiteltiin alun perin teiniäitejä, koulunkäynnin keskeyttäneitä nuoria, syrjäisten paikkakuntien tyttöjä ja nuoria seksityöläisiä. Koska lasten ja nuorten koulunkäynti on nyt vaikeutunut muun muassa karanteenien vaikutuksesta, on hankkeen turvin päätetty ostaa koululaisryhmille radioita, joiden kautta kuunnellaan erityisiä kouluopetusohjelmia paikallisradiokanavilta.

CCYA:n nuoret vapaaehtoiset ovat myös tehneet tiedotustyötä kylissä ebolaan ja erityisesti hygieniaan liittyen. CCYA painotti kuinka tärkeää on aktiivisesti levittää tietoa keinoista estää ebolan leviämistä. Tätä varten CCYA näkee myös tarpeelliseksi avun lisäämisen opetusektorille sekä maan terveyssektorin vahvistamisen.

ccya ebolasuurlahettilas 1
 
Kun ebolatilanne on saatu hallintaan ja uusien tartuntojen määrät laskemaan, haluaa CCYA jatkaa ruohonjuuritason työskentelyä yhteisöissä tiedottaen mm. sanitaation merkityksestä. Psykososiaalisen avun ja tuen tarjoamiseen ebolasta selvinneille on myös merkittävä tarve esimerkiksi stigmatisoitumisen välttämiseksi ja yhteisöön paluun helpottamiseksi.

Kuvat: CCYA