Afrikkaa kameran takaa

”Sierra Leonessa ei ole paljon turismia, sen vuoksi ihmiset ovat harvinaisen vilpittömiä ja länsimaalainen voi nopeasti tuntea olevansa kuin yksi muista.” Valokuvaaja Janne Riikonen toteaa Sierra Leonen olevan ehdottomasti yksi parhaimmista maista, joissa hän on koskaan päässyt käymään.

Turun amk:sta journalismin koulutusohjelmasta valmistunut, entinen Curly-nuori Janne kertoo parhaista kokemuksistaan kuvausmatkoilta. Jo ensimmäinen kuvausreissu Madagaskarille herätti Jannessa halun palata Afrikkaan uudestaan. Janne pääsikin pian Sierra Leoneen kuvaamaan lisää videoita Taksvärkki ry:lle Lukemattomat tytöt lukemaan -kampanjaan. Vuonna 2014 hän oli kuvaamassa uusia Taksvärkin Arjen idolit -kampanjan videoita Sambiassa.

Janne suosittelee matkustamista kaikille: ”Reissuilta saa paljon unohtumattomia muistoja. Jos olet kiinnostunut oppimaan paikallisesta kulttuurista ja tavoista, on matkustaminen todella antoisaa.” Jannen lempimuisto on iltakävely Sierra Leonessa.


Rannalla laskuveden aikaan Freetownissa.

”Erään kuvauspäivän päätteeksi kävelimme majapaikkamme viereiseen lahden poukamaan.” Laskuveden aikaan kalastajat tulivat paikalle verkkoineen ja pojat pelasivat jalkapalloa vedestä paljastuneella tasaisella maalla. ”Otin tämän kuvan, kun lapset lakkasivat poseeraamasta. Poukaman lämmin ja aito tunnelma oli todella mieleenpainuva.”

Jannen mukaan sierraleonelaiset keksivät loputtomasti keinoja pelata jalkapalloa, ”sitä pelataan joka paikassa, koko ajan. Kaksi kiveä toimii maalina ja muovipussista ja narusta saa tehtyä pallon”.

Sierraleonelaisten nuorten elämä eroaa aika lailla suomalaisen nuoren arjesta. Pelkästään kouluun pääseminen saattaa olla vaikeaa, ”monet eivät voi käydä koulua, koska heillä ei ole varaa ostaa koulupukua, se on ihan järjetöntä.”


Kaksi poikaa seurasi Jannea parin korttelin matkan Freetownin keskustassa. Kamerasta kiinnostuneet pojat tulivat iloisiksi päästyään itse lopulta myös kuviin.

Janne on aina halunnut matkustaa ja ymmärtää maailmaa yhtenä kokonaisuutena. Reissussa tottuu olemaan tyytyväinen vähään. Janne kertoo oppineensa jo aikaisin olemaan haalimatta tavaraa. ”Vaikka ulkomailla elinolot ja infrastruktuuri saattavat aiheuttaa hämmennystä, on sokki kovempi palatessa kotiin kaiken yltäkylläisyyden keskelle.”

Kuvausmatkalla Sierra Leonessa ajettiin porukalla ympäri maata täpötäydellä autolla. ”Ohikulkevien autojen kuskit moikkasivat ja nauroivat huomatessaan valkoihoisen miehen istuvan takakontissa.”


 
Juttu on julkaistu aiemmin Curly-lehdessä 2/2014
Teksti: Anna Pulkka
Kuvat: Janne Riikonen, Pamela Arslan (kuva Jannesta)