Tapahtumia Barefeetin Nuorten neuvostossa

Taksvärkin kouluyhteistyön koordinaattori Virve Turunen vieraili paikallisen yhteistyökumppanin Barefeet Theatren luona Sambiassa toukokuun viimeisellä viikolla. Matkan tarkoituksena oli suunnitella seuraavan lukuvuoden Maailmankansalaisen koulu -yhteistyötä, sekä perehdyttää järjestön aktiivisia nuoria kouluttajia Fotonovela-työpajoihin ja niiden ohjaamiseen.

IMG_3024
 
Lukuvuoden 2014–2015 Taksvärkki-keräyksen tuotoilla rahoitettava monivuotinen hanke katulasten ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukemiseksi alkoi vuoden 2015 alussa. Hankkeen keskiössä ovat eri tukikeskuksia ja orpokoteja Barefeetin Nuorten neuvostossa edustavat nuoret. Kevään aikana Barefeetiin rekrytoitiin uusi Nuorten neuvoston koordinaattori. Valituksi tuli Chitalu Kaibele, nuori, taiteellisesti lahjakas ja tehtävälleen omistautunut nainen. Kaibele on muutaman kuukauden aikana ansainnut nuorten luottamuksen ja ottanut haltuun Nuorten neuvoston toiminnan ohjaamisen. Koordinaattorilla oli vahva kuva jokaisen Nuorten neuvoston jäsenen vahvuuksista ja kehitettävistä osa-alueista.

IMG_3050
 
Kaibelen kanssa suunniteltiin Maailmankansalaisen koulu -yhteistyötä, jolle myös luotiin uusi englanninkielinen nimi: Global Citizenship Youth Cooperation, GCYC. Tavoitteena on kolmen suomalaisen koulun linkittäminen Sambiaan – joko Lusakan Nuorten neuvoston kanssa tai Barefeetin Nuorten neuvoston laajenemisen myötä toisten sambialaisten kaupunkien, Kaoman ja Livingstonen, nuorten kanssa.

IMG_3212
 
Viikon aikana Turunen todisti myös Nuorten neuvoston ydintoimintaa. Usean kuukauden suunnitteilla olleen Nuorten neuvoston kolmivuotisen kampanjan avajaiset pidettiin viikonloppuna. Nuorten neuvosto taistelee seuraavat kolme vuotta roskaamista vastaan ja kierrätyksen puolesta. Kampanjan nimi on ”Go Clean!”, ja siinä pyritään vaikuttamaan lasten ja nuorten lisäksi yhteisöihin sekä päättäjiin.

Go Clean! -kampanjan avajaisia vietettiin Lusakassa, Chipwenupwenun kaupunginosassa torin viereisellä isolla aukiolla, jonka toisella laidalla pelattiin samaan aikaan jalkapallo-ottelua. Barefeetin Nuorten neuvoston nuoret olivat valmistelleet näytelmän roskaamisesta ja kierrättämisestä. Näytelmä sai ensiesityksensä aukiolla. Soittajien rummutus houkutteli lapsia kerääntymään ja seuraamaan esitystä. Nuoret esiintyivät, tanssivat ja ohjasivat leikkejä lapsille, sekä keskustelivat lasten ja heidän vanhempiensa kanssa roskaamisesta. Nuoret olivat todella luontevia ja taitavia toimiessaan lasten kanssa. 

  
Viikko huipentui Fotonovela-kuvatarinamenetelmän englanninkielisen työpajatoiminnan avajaisiin. Nuorten neuvoston jäseniä sekä Barefeetin fasilitaattoreita koulutettiin menetelmän ohjaajiksi. Kaikki osallistuivat työpajoihin innolla ja heittäytyivät tarinoidensa vietäviksi. Kurkista täältä tuotoksia!      

 
Teksti ja kuvat: Virve Turunen