Taide kuuluu nuorten kulttuuriin

“Kun määritellään, minkälaista kulttuuria tietty ihmisryhmä edustaa, tarkastellaan usein heidän tottumuksiaan ja tapojaan sekä arvostuksensa kohteita.

Sambialaisessa kulttuurissa esittävää taidetta ja musiikkiesityksiä arvostetaan yleisesti. Nuoret pitävät arvossa etenkin julkisia musiikkiesityksiä, joissa tanssitaan eloisasti ja soitetaan perinteisiä soittimia. Ksylofonin tapaiset lyömäsoittimet ja rummut ovat suosittuja samoin kuin mbira, joka on eräänlainen pienikokoinen sormipiano.
Sambiaan on perustettu taideprojekteja ja koulutusohjelmia, joita tuetaan kansalaisjärjestöjen, esimerkiksi Barefeet Theatre Organizationin varoin. Myös matkailijat tukevat näitä taideprojekteja.

Sambia Barefeet festival1
 
Barefeetin joka vuosi järjestämiin festivaaleihin kuuluu myös nuorten tanssiva ja laulava kulkue pitkin pääkaupunki Lusakan katuja.

Monet nuoret kokevat näihin taideprojekteihin osallistumisen voimaannuttavana. Voimaantumisella tarkoitetaan nuoren itsetunnon, rohkeuden ja yhteiskunnallisen vaikutusvallan lisääntymistä. Nuoret saattavat jopa tienata elantonsa musiikkiesityksillä tai muilla esittävän taiteen näytöksillä.

Vaikka Sambiassa ei ole valtion ylläpitämiä, virallisia taidekouluja, maan hallitus ja kulttuuriministeriö ovat perustaneet kouluihin näytelmäkerhoja, joiden tarkoituksena on edistää maan kulttuurielämää ja opettaa nuorille elämänhallintataitoja.”

***
Jutun kirjoittaja Mike Bwalya, 21, on mukana sambialaisen Barefeet-järjestön Nuorten neuvoston toiminnassa. Ryhmän jäsenet ovat entisiä katulapsia ja -nuoria tai riskiryhmään kuuluvia. Nuorten neuvostossa opitaan lasten ja nuorten oikeuksista, yhteiskunnasta ja erilaisista vaikuttamistavoista. Nuoret vievät tietoa eteenpäin katulapsikeskuksiin ja orpokoteihin sekä pyrkivät vaikuttamaan katulasten oikeuksien toteutumiseen.

 
sambia kuva1 mike ja grace ja clara
 
Mike, Grace ja Clara ovat Nuorten neuvoston jäseniä. He kaikki tekevät vapaaehtoisesti tiedotus- ja vaikuttamistyötä katulapsien keskuksissa sekä erilaisissa tapahtumissa ja esityksissä.

Lukuvuoden 2014–2015 Arjen idolit -taksvärkkikeräyksen tuotoilla aloitettiin tammikuussa 2015 monivuotinen hanke Barefeet-järjestön kanssa.

Teksti: Mike Bwalya
Suomennos: Kukka-Maria Ahokas
Kuvat: Pamela Arslan ja Barefeet