Nuoret puolustavat katulasten oikeuksia

Taksvärkin hankkeessa Sambiassa Nuorten neuvostot puolustavat katulasten oikeuksia, levittävät tietoa ja aktivoivat nuoria toimimaan. Paikan päällä toteutuksesta vastaa sambialainen kansalaisjärjestö Barefeet, jonka työ perustuu sosiaaliseen teatteriin ja akrobatiaan. Vuonna 2016 kaksi uutta Nuorten neuvostoa Kaoman ja Livingstonen kaupungeissa on koulutusten jälkeen päässyt aloittelemaan itsenäistä toimintaansa.

dsc_0292
Katuteatteriesityksillä Kaoman Nuorten neuvosto tavoittaa suuren määrän lapsia ja aikuisia.
 
Katete Jeff, 17, on Kaoman kaupunkiin perustetun uuden Barefeet Nuorten neuvoston puheenjohtaja. Hän on tyytyväinen siitä, että on oppinut uusia taitoja muiden nuorten kanssa toimiessaan sekä tietää nyt omista oikeuksistaan ja monista asioista, joista opettajat eivät koulussa puhu.

Katete haluaa, että toiminta laajenisi Kaoman kouluihin kerhojen muodossa. Kiinnostusta on paljon ja monet koulut ja lapset ovat liian kaukana eivätkä siten pääse aktiviteetteihin mukaan. Kateten omiin unelmiin kuuluvat liittyminen ilmavoimiin ja työskenteleminen Barefeet järjestössä.

Paul Mubita, 17, on Kaoman Nuorten neuvoston sihteeri. Paul on aiemmin elänyt kadulla ja hän liittyi mukaan Barefeetin toimintaan muuttaessaan Kaomaan. Hänellä ei ollut tuolloin ystäviä ja koulukaverit suosittelivat Barefeetiä ja Nuorten neuvostoa.

Paul nauttii toiminnassa erityisesti siitä, että hän saa ilmaista tunteitaan teatterin kautta ja samalla tarjota tietoa ihmisille, joilla usein ei ole koulutusta. Paul haluaa auttaa katulapsia, sillä hän on itse nähnyt millaista heidän elämänsä on. Myös Paulin tulevaisuuden haaveisiin kuuluu työskenteleminen Barefeetissa ja sen kautta nuorten elämän parantaminen Sambiassa.

dsc_0301
Paul (vas.) ja Katete ovat Kaoman Nuorten neuvoston jäseniä.
 
Taksvärkin hanke kumppaninsa Barefeetin kanssa pyrkii vaikuttamaan päättäjien ja koko Sambian väestön tietoihin ja asenteisiin liittyen katulasten tilanteeseen ja kohteluun, jotta katulapsilla olisi mahdollisuus parempaan ja turvallisempaan elämään. Lasten ja nuorten oppiessa ottamaan vastuuta omasta elämästään, he pystyvät myös auttamaan muita lapsia ja nuoria, joiden elämä ei ole raiteillaan.
 
 
Kuvat: Senja Väätäinen-Chimpuku