Matkalaukku Afrikkaan ja takaisin

Taksvärkki aloitti Maailmankansalaisen koulu -yhteistyön vuoden 2015 alussa. Maailmankansalaisen kouluiksi valittiin viisi oppilaitosta, yksi niistä on Vantaan kansainvälinen koulu. Koulun seitsemäsluokkalaiset kertovat projektista, jonka he suunnittelivat ja toteuttivat yhdessä sambialaisten nuorten kanssa.

* * *
Vantaan kansainvälinen koulu lähetti keväällä matkalaukun Sambian Lusakaan täynnä suomalaisia ruokia ja esineitä. Sambialaiset nuoret myös lähettivät laukun takaisin. Tarkoituksena oli, että suomalaiset ja sambialaiset oppilaat tutustuvat toistensa kulttuuriin.

Matkalaukun sisältö

Oppilaille annettiin tehtäväksi tuoda jotain pientä, joka mahtuisi matkalaukkuun. Sen piti olla jotain, joka edustaisi Suomea ja Suomen kulttuuria sekä olisi tärkeää heille itselleen. Monet toivat karkkia, esim. suklaata ja lakritsia, xylitol-purukumia ja hapankorppuja. Mukaan kerääntyi myös harrastusvälineitä ja itse tehty kirja, joka sisältää suomalaisia ruokareseptejä. Lisäksi lähetettiin luokkakuvat kaikista kolmesta luokasta ja itse kirjoitettuja kirjeitä. Laukkuun ei saanut laittaa rahaa, vaarallisia aineita tai helposti pilaantuvia ruokia. Jokainen kirjoitti muutamalla lauseella itsestään ja esineistään pieneen vihkoon. Kirjeissä oppilaat kertoivat millaista on olla nuori Suomessa. Oppilaita käskettiin kirjoittaa englanniksi, sillä Sambiassa ei puhuta suomea. Laukku nimettiin Finnish Starter Packiksi.  

20150402_150924
Matkalaukku valmiina matkaan Vantaalta Sambiaan.
 
 

Matkalaukku saapui takaisin

Sambialaiset myös lähettivät laukun takaisin Suomeen. Se saapui 20. huhtikuuta ja avattiin samana päivänä. Matkalaukussa oli paljon tavaraa: mm. itse tehty jalkapallo ja koruja sekä jokapäiväistä käyttötavaraa, kuten esimerkiksi saippuaa. Matkalaukkuun oli maalattu ruusu. Laukussa oli paljon kirjeitä koulumme oppilaille. Ne kertoivat sambialaisten elämästä ja siitä kuinka kiitollisia sambialaiset nuoret olivat yhteistyöstä. Kirjeistä tuli ilmi nuorten elämän erilaisuus näissä kahdessa maassa. Monissa kirjeissä oli myös runoja.
Kaikki projektiin osallistuneet suomalaiset nuoret olivat erittäin tyytyväisiä saadessaan takaisin tuliaisia toisen maan nuorilta. Lusakan nuoret kiittivät kivoista lahjoista ja kirjeistä. Projekti onnistui siis erittäin hyvin. Oppilaiden mielestä se oli hauska tapa tutustua nuoriin muualla maailmassa ja oppia erilaisista kulttuureista.

IMG_2171
 
Sambiasta palanneen matkalaukun sisältö yllätti vantaalaiset seiskaluokkalaiset.
 

Muuttuuko Suomen maine Sambiassa?

Projekti oli menestys, mutta asiat, joita laukussa lähetettiin Suomesta Sambiaan, herättivät kysymyksiä. Laukku oli nimittäin pääosin täynnä ruokaa ja herkkuja kuten suklaata, lakua ja muita epäterveellisiä asioita. Mitäköhän siellä Sambiassa meistä mietitään, kun me lähetimme pelkkää karkkia? Laukusta pystyi päättelemään, että Suomessa ei eletä kovin terveellisesti. Karkin lähettäminen osoittaa, että suomalaisille lapsille sokeripitoinen ruoka on hyvin tärkeää ja että ylipaino voi olla täällä ongelma. Suurin osa sambialaisista lahjoista oli heidän itsensä tekemiä. Suomalaiset arvostavat ruokaa eikä kukaan Suomesta jaksanut muuta kuin ostaa jotain kaupasta. Suomi on kuin moni länsimainen valtio, arvostusta henkilökohtaisiin ja pieniin asioihin löytyy vain, jos joudumme elämään ilman niitä.

 
IMG_2186.x
 
Sambialaiset nuoret kertoivat vantaalaisille nuorille kirjoittamissaan kirjeissä itsestään ja nuorten elämästä Sambiassa.
 
Teksti: Herkko Naves, 13, Moaeez Muhammad, 14, Topi Tuunanen, 13, Wäinö Vänskä, 13, Elmeri Jalonen, 13, Máté Visegrádi, 13, Samuel Jones, 13, Patrik Björkqvist 13, Nicholas Jana, 14, Jenni Ikonen, 13 ja Emilia Saari, 14
 
Kuvat: Pamela Arslan

 
* * *

Vantaan kansainvälisen koulun 7.-luokkalaiset tekevät yhteistyötä sambialaisen Barefeet Children’s Councilin kanssa kahden lukuvuoden ajan. Nuoret pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan omia kampanjoitaan ja erilaisia yhteistyön muotoja sekä oppimaan toinen toisiltaan. Lisäksi Taksvärkki kouluttaa opettajia ja vahvistaa globaalikasvatuksen juurtumista koulukulttuuriin ja paikallisiin opetussuunnitelmiin.

Yhteistyö juontaa juurensa Taksvärkin Arjen idolit -kampanjaan.