Matkalaukku Afrikkaan ja takaisin

Taksvärkki ry aloitti vuoden alussa projektin, jossa Vantaan Kansainvälisen koulun 7.-luokkalaiset ja sambialaisen Barefeet-järjestön nuoret pääsevät kahden vuoden ajan vaihtamaan ajatuksia ja tekemään yhteistyötä eri tavoin. Kaikki alkoi Taksvärkin Arjen idolit -kampanjasta. Vantaan Kansainvälinen koulu on Taksvärkin Maailmankansalaisen koulu.

Maailmankansalaisen kouluissa oppilaat pääsevät mukaan kaksi lukuvuotta kestävään yhteistyöhön Taksvärkin hankemaiden nuorten kanssa. Nuoret pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteistyötä omalla tavallaan. Tavoitteena on juurruttaa globaalikasvatus koulun rakenteisiin ja kasvattaa nuorista yhdenvertaisia maailmankansalaisia.

Tämän jutun ovat kirjoittaneet Vantaan Kansainvälisen koulun 7.-luokkalaiset: Herkko Naves, 13, Moaeez Muhammad, 14, Topi Tuunanen, 13, Wäinö Vänskä, 13, Elmeri Jalonen, 13, Máté Visegrádi, 13, Samuel Jones, 13, Patrik Björkqvist, 13, Nicholas Jana, 14, Jenni Ikonen, 13 ja Emilia Saari, 14.

Juttu on julkaistu myös Curly-lehden numerossa 2/2015.
 

Vantaan kansainvälinen koulu osallistuu Taksvärkki ry:n ja Barefeet Children’s Council:in projektiin, jonka ensimmäisessä vaiheessa keväällä 2015 lähetettiin matkalaukku Sambian Lusakaan. Sambialaiset nuoret myös lähettivät laukun takaisin.

Projektissa olivat mukana kaikki koulun seitsemäsluokkalaiset oppilaat ja heidän luokanvalvojat. Projektin tarkoitus oli oppia tuntemaan sambialaista kulttuuria ja että sambialaiset oppisivat tuntemaan suomalaista kulttuuria. Vantaan Kansainvälisessä koulussa tällaista projektia ei ole aiemmin tehty.

Matkalaukun sisältö

Oppilaille annettiin tehtäväksi tuoda jotain pientä, joka mahtuisi matkalaukkuun. Sen piti olla jotain, joka edustaisi Suomea ja Suomen kulttuuria sekä olisi tärkeää heille itselleen. Monet toivat karkkia, esim. suklaata ja lakritsia, xylitol-purukumia ja hapankorppuja. Mukaan kerääntyi myös harrastusvälineitä ja itse tehty kirja sisältäen suomalaisia ruokareseptejä. Me lähetimme myös luokkakuvat kaikista kolmesta luokasta ja itse kirjoitettuja kirjeitä, joissa kerrottiin millaista on olla nuori Suomessa.

20150402_150924

Laukkuun ei saanut laittaa rahaa, vaarallisia aineita tai helposti pilaantuvia ruokia. Lisäksi jokainen kirjoitti muutamalla lauseella itsestään ja esineistään pieneen vihkoon. Oppilaita käskettiin kirjoittaa englanniksi, sillä Sambiassa ei puhuta suomea. Laukku nimettiin Finnish Starter Pack:ksi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Matkalaukku valmiina matkaan Vantaalta Sambiaan.
 
 
Matkalaukku saapui takaisin

Sambialaiset myös lähettivät laukun takaisin Suomeen. Se saapui 20. huhtikuuta ja avattiin samana päivänä. Matkalaukussa oli paljon tavaraa mm. itse tehty jalkapallo ja koruja sekä jokapäiväistä käyttötavaraa, kuten esimerkiksi saippuaa. Matkalaukkuun oli maalattu ruusu.

IMG_2171

Sambiasta palanneen matkalaukun sisältö yllätti vantaalaiset seiskaluokkalaiset.

Laukussa oli paljon kirjeitä koulumme oppilaille. Ne kertoivat sambialaisten elämästä ja siitä kuinka kiitollisia sambialaiset nuoret olivat yhteistyöstä. Kirjeistä tuli ilmi nuorten elämän erilaisuus näissä kahdessa maassa. Monissa kirjeissä oli myös runoja.

Kaikki projektiin osallistuneet suomalaiset nuoret olivat erittäin tyytyväisiä saadessaan takaisin tuliaisia toisen maan nuorilta. Lusakan nuoret kiittivät kivoista lahjoista ja kirjeistä. Projekti onnistui siis erittäin hyvin. Oppilaiden mielestä se oli hauska tapa tutustua nuoriin muualla maailmassa ja oppia heidän erilaisista kulttuureistaan.

Saako Suomi uuden maineen Sambiassa?

Projekti oli menestys, mutta asiat joita laukussa lähetettiin Suomesta Sambiaan herättivät kysymyksiä. Laukku oli nimittäin pääosin täynnä ruokaa ja herkkuja kuten suklaata, lakua ja muita epäterveellisiä asioita. Mitäköhän siellä Sambiassa meistä mietitään, kun me lähetimme pelkkää karkkia? Laukusta pystyi päättelemään että Suomessa ei eletä kovin terveellisesti. Karkin lähettäminen osoittaa, että suomalaisille lapsille sokeripitoinen ruoka on hyvin tärkeää ja että ylipaino voi olla täällä ongelma. Suurin osa sambialaisista lahjoista oli heidän itse tekemiä.

Suomalaiset arvostavat ruokaa eikä kukaan Suomesta jaksanut muuta kuin ostaa jotain kaupasta. Suomi on kuin moni länsimainen valtio, arvostusta henkilökohtaisiin ja pieniin asioihin löytyy vain, jos joudumme elämään ilman niitä.

IMG_2186

Sambialaiset nuoret kertoivat vantaalaisille nuorille kirjoittamissaan kirjeissä itsestään ja nuorten elämästä Sambiassa.

 
 
Kuvat: Pamela Arslan