Funky chicken ja nuoret työpajassa

Kylmää ja harmaata marraskuuta saapui lämmittämään täynnä energiaa oleva vieras Sambiasta. Taksvärkin ja Kepan vieraana Suomessa vietti kaksi viikkoa Taksvärkin sambialaisen kumppanijärjestön Barefeet Theatren projekteista vastaava kouluttaja ja taiteilija Taonga Tembo.

Osana Taksvärkin globaalikasvatustoimintaa Tembo vieraili yläasteilla ja lukioissa Helsingissä, Vantaalla, Turussa ja Naantalissa. Matkan aikana hän osallistui myös Kepan järjestämään monitorointi- ja evaluointikoulutukseen, josta saatuja oppeja tullaan käyttämään Barefeetin työssä heti kun kehitysyhteistyöhanke Taksvärkin kanssa alkaa vuoden 2015 alussa.

Taksvärkki ry:n lukuvuoden 2014–2015 kampanjassa Arjen idolit tuetaan Sambian ja Kenian katulasten ja -nuorten koulutusta ja turvallista arkea. Barefeet Theatre työskentelee Sambiassa katulasten voimaannuttamiseksi mm. teatterin ja akrobatian keinoin. Barefeetin nuorten neuvostossa katulapset ja -nuoret oppivat elämänhallintataitoja ja pyrkivät vaikuttamaan katulasten oikeuksien toteutumiseen.


 
Tembon vetämissä toiminnallisissa työpajoissa käytettiin samoja metodeja kuin nuorten kanssa Sambiassa. Työpajoissa pohdittiin samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia sambialaisen ja suomalaisen nuoren elämässä. Liikunnallisten toimintojen ohessa keskusteltiin vaikeistakin aiheista kuten katulasten ja -nuorten arjesta. Oppilaat saivat myös kuulla ja nähdä käytännössä, mitä Taksvärkki-keräyksen tuotoilla saadaan paikan päällä aikaiseksi.

Alkulämmittelynä toimivat mm. How funky is your chicken ja Enjoy the beat -leikit. Erään osittain sokkona vedetyn harjoituksen jälkeen Tembo kuvasi oppilaille, miksi hän oli halunnut heidän kokevan tuon sokean hetken. ”Kun ihmiselle kaikki on selkeää ja itsestään selvää, ja kun hänellä ei ole ongelmia koulutuksen ja minkään muunkaan kanssa, voi hän kulkea eteenpäin ilman esteitä. Lakien ja tuen puute voi sokeuttaa, eivätkä nuoret tiedä minne mennä ja mitä tehdä. Silloin kaikki on vaikeampaa.”

Taksvärkki ry:n ystävyyskoulussa Naantalin Maijamäen koulussa työpajaan osallistuneet 9.-luokan oppilaat Helene, 15 ja Artturi, 15 pitivät kokemusta mielenkiintoisena. Tunti oli aivan erilainen, kuin mitä he olivat odottaneet. ”Taonga oli ohjaajana itsevarma ja rohkea. Työpajasta jäi kiva ja positiivinen olo”, kertoi Helene. Artturille puolestaan jäi päällimmäisenä mieleen se, että ”vaikka Suomessa esimerkiksi koulu on itsestään selvä asia, niin Sambiassa sinne eivät kuitenkaan kaikki pääse.”

Naantalissa 7.-luokkalaisten työpajaa sivusta seurannut opettaja Marja Nelson näki mielellään oppilaiden osallistuvan täysillä liikunnallisiin harjoituksiin. Nelson huomasi, ettei ketään jätetty ulkopuolelle. “Työpajan aikana näkyi aitoa ryhmäytymistä”, hän iloitsi.


 
Taonga Tembo piti tärkeänä sitä, että pääsi kertomaan sambialaisten nuorten elämästä suomalaisille koululaisille. ”Vien täältä myös mukanani tietoa sambialaisille nuorille, jotka haluavat tietää suomalaisten nuorten ajatuksista”, Tembo muistutti.

Myös Taksvärkin kouluyhteistyön koordinaattori Virve Turunen oli tyytyväinen Taongan kanssa vedettyihin työpajoihin. ”Käytetyt menetelmät olivat selvästi nuorille uusia, mutta mieluisia. Toiminnalliset harjoitukset saivat nuoret mukaan intoa puhkuen. Huomasin kuitenkin, etteivät oppilaat ole tottuneet keskustelemaan tällaisista aiheista. Toivon, että sosiaalinen vastuu ja aktiivinen kansalaisuus tulevat uuden opetussuunnitelman myötä paremmin sisällytettyä koulujen arkeen ja kaikkeen opetukseen.”

Taonga Tembon Suomen matka päättyi hyvin onnekkaasti, sillä juuri sopivasti viimeisen Vantaalla koulussa vedetyn työpajan jälkeen sankka lumipyry muutti harmaan maan kauniin valkoiseksi. Onnellinen sambialainen pääsi siis loppujen lopuksi kokeilemaan miltä lumi tuntuu, myös paljasjaloin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Teksti ja kuvat: Pamela Arslan