Palkitsevaa työtä Nepalin kyläkouluissa

– Olen aina halunnut tehdä vapaaehtoistöitä. Usein siinä kuitenkin rahastetaan turismilla, eikä toiminta oikeasti hyödytä paikallisia. Etvo-ohjelmassa minua kiinnosti se, että pääsen hyödyntämään ammattitaitoani, jolloin molemmat osapuolet hyötyvät enemmän vapaaehtoistyöstä.

Näin pohtii Lyydia, joka on yksi viimeisiä Kepan Etelän vapaaehtoisohjelma Etvon kautta maailmalle lähetettyjä vapaaehtoisia. Lyydia opiskelee Turussa luokanopettajaksi, ja hän on ollut aiemmin Nepalissa opiskelijavaihdossa.

– Tuhoisan maanjäristyksen jälkeen heräsi halu takaisin rakkaaseen maahan, hän kertoo.

Seuraavat puoli vuotta Lyydia toimii vapaaehtoisena Taksvärkki ry:n yhteistyöjärjestö ECCA:n toimistolla Katmandussa, minkä jälkeen hän yrittää etsiä töitä Nepalista. Opintojen takia Suomeenkin on välillä pakko palata, mutta polte ulkomaille töihin on kova.

– Minua kiinnostaa koulutukseen keskittyvä kehitystyö, Lyydia sanoo. – Kehitysmaat ja juuri tämän tyyppinen työ, mitä täällä nyt teen, kiinnostavat kaikkein eniten.
 
Työtä riittää maanjäristyksien runnomassa Nepalissa
 
Eniten Lyydia odottaa vapaaehtoisajaltaan oppimiskokemuksia.

– Uskon, että tämä kokemus vie minua elämäntavoitteissani eteenpäin. Odotan myös uusia seikkailuja, kuten aina matkustellessa, nuori nainen pohtii.

Erona Lyydian aiempiin matkustelukokemuksiin on tosin se, että kulttuurikokemus on tällä kertaa syvällisempi. Kun on pitkän aikaa samassa maassa, pääsee paikalliseen kulttuuriin aivan eri tavalla sisälle. Lyydia viihtyykin mieluummin samassa maassa pidempään, kuin tutustuu moniin paikkoihin ainoastaan pintapuolisesti.

– Nepalin kielen tunnit alkavat ensi viikolla, jatkaa Lyydia, – sitä odotan kovasti!

ECCA:lla on projekteja sadoissa kouluissa ympäri Nepalia. Kuukausi Nepaliin saapumisen jälkeen Lyydia on jo ehtinyt kiertää monia paikallisia kouluja ja tavannut opettajia, oppilaita ja vanhempia sekä keskustellut koulutuksen haasteista opetusalan virkamiesten kanssa. Tällä hetkellä viilausta vaille valmis kasvatustieteiden maisteri valmistelee ECCA:lle materiaaleja suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, ja häntä on pyydetty esitelmöimään aiheesta nepalilaisille opetusalan asiantuntijoille.

Lyydia on myös mukana Taksvärkki ry:n hankkeen toiminnassa, missä Nepalin kyläkouluihin perustetaan oppilaskuntatoimintaa kolmen piirikunnan alueella. ECCA toteuttaa hanketta paikanpäällä, ja opettaa nuorille vaikuttamistaitoja, jotta he saisivat tarvittavat työkalut kouluympäristöjensä ja kyliensä kehittämiseen. Lisäksi Lyydia tulee olemaan mukana Taksvärkin Maailmankansalaisten koulu -yhteistyössä, missä suomalaisten koulujen oppilaat pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteisiä projekteja nepalilaiskoulujen nuorten kanssa.

Viime viikolla Lyydia pääsi ECCA:n mukaan hankematkalle Pohjois-Nepaliin, missä seurue kävi tutustumassa maanjäristyksessä tuhoutuneisiin alueisiin.

– Maanjäristysalueilla asuvien ihmisten asenne on positiivinen, mutta fyysisesti toipuminen on ollut hidasta, Lyydia kertoo. – Vierailemillamme alueilla oli aiemmin suhteellisen hyvä elintaso ja elinvoimainen maatalouskulttuuri. Nyt samat ihmiset asuvat maanjäristyksen jäljiltä yhä peltihökkeleissä.
 
IMG_2325
Kuvassa Deepak (oikealla) ja hänen perheensä esittelevät tämän hetkistä asuntoaan. Heidän kotinsa tuhoutui maanjäristyksessä viime kesänä. Vaikeuksista huolimatta Deepak kertoo ylpeänä käyvänsä yhdeksättä luokkaa. Deepakin koulu, Bright Future English Boarding School on yksi maanjäristyksen vahingoittamista kouluista, joita ECCA tukee toiminnallaan.

 
ECCA tekee yhteistyötä useamman eri kansainvälisen järjestön kanssa. Paikallinen nuorisotyön ohjaaja ja projektikoordinaattori Bipin on kertonut Lyydialle, että Taksvärkin kautta ECCA on oppinut metodeja, joita se käyttää hyväksi myös muiden järjestöjen kanssa toimiessaan. Yksi näistä metodeista on yhteisölähtöisyys, jonka tavoitteena on, että maaseudun asukkaat ja yhteisöt itse aktiivisesti osallistuvat ja vaikuttavat lähiympäristönsä kehittämiseen.

 
Yllättäviä käänteitä joka päivä
 
Nepalissa jokin asia yllättää joka päivä, sillä mitään ei suunnitella etukäteen.

– Kenttämatkalla kävimme vierailemassa paikallisessa temppelissä, kun yhtäkkiä siellä alkoi uhrimenot ja kolmelta vuohelta leikattiin päät pois! Lyydia kauhistelee.

Lyydia kertoo myös naapurin mummosta, joka joutuu asumaan pressun alla, koska hänen kotinsa on tuhoutunut maanjäristyksessä.

– Yhtenä yönä olin palaamassa illanistujaisista kotiin, kun hän pyysi minut iltapalalle. Uskomatonta miten vieraanvaraisia ja sydämellisiä paikalliset ovat!

Lyydian mukaan työ Nepalissa on todella palkitsevaa. Hän kertoo parhaiden ja inhottavimpien asioiden olevan usein samoja.

– Kenttämatkalla oli todella opettavaista ja mielenkiintoista nähdä maanjäristysalueita. Toisaalta oli hyvin raskasta nähdä paikallisten elämää, Lyydia miettii. – Eräskin mies esitteli kasan kiviä, joka oli ennen maanjäristystä ollut hänen talonsa. Todella surullista, mutta samaan aikaan olen onnellinen siitä, että saan olla mukana auttamistyössä. Olen oppinut täällä ihan hirveästi.

IMG_2386
ECCA ottaa projekteihin mukaan yliopisto-opiskelijoita, jotka saavat työstään opintopisteitä. Tässä Lyydia ja psykologian opiskelija Shashi Panta jakavat maanjäristyksen vaurioittaman koulun oppilaille uusia kouluvaatteita.

 
– Katmandu on valtava kaupunki ja täynnä ihmisiä. Täällä on melko kehittynyttä verrattuna maaseutuun, ja myös paljon kansainvälisiä työntekijöitä ja jopa suomalaisia! kuvailee Lyydia Nepalin pääkaupunkia. – Inhottavin asia täällä ovat ehdottomasti saasteet! Parasta taas on kaikki ihanat ja mielenkiintoiset ihmiset sekä uudet ystävät.
 
Teksti: Asta Kiema
Kuvat: Lyydia Mäkinen