Oppilaskuntalaiset kertauskoulutuksessa

Parikymmentä oppilaskuntanuorta odottaa innokkaana luokassa koulutuksen alkamista Shree Saraswati Higher Secondary koulussa, joka sijaitsee Kathmandun laaksossa, Thechon kylässä. Koulutuksen aiheena on kerrata, kuinka pitää kirjaa oppilaskunnan aktiviteeteista erityisesti vedenpuhdistukseen liittyen.

Koulutukselle on tarvetta, sillä osa oppilaista on ensikertalaisia viisi päivää aiemmin aloittaneessa oppilaskunnan uudessa hallituksessa. Oppilaat kertovat, että yksi oppilaskunnan saavutuksista on ollut saada opettajat suhtautumaan vakavasti koulussa vallitsevaan ongelmaan puhtaan veden puutteesta. Lisäksi koulussa havaittujen likaisesta juomavedestä johtuvien tautien määrä on vähentynyt merkittävästi hankkeen myötä.

img_6835
ECCA:n kouluttaja Manisha Godar kertaa oppilaskuntanuorille vedenpuhdistusprosessia Shree Saraswati Higher Secondaryn koulussa.
 
Oppilaat kuuntelevat tarkasti ECCA:n kouluttaja Manisha Godarin kertoessa heille oppilaskunnan kirjanpidosta. Lisäksi kerrataan, kuinka tarkistetaan vedenpuhtaus ja kuinka vesi saadaan juomakelpoiseksi. Oppilaat ovat motivoituneita oppimaan ja haluavat vaikuttaa kouluympäristöönsä.

“Haluan oppia, kuinka ympäristö saadaan pidettyä siistinä ja puhtaana”, kertoo 14-vuotias Sagar Nagi. Ympäristöystävällisyys käy esiin myös oppilaskunnan hallituksen toiminnasta. “Olemme näyttäneet dokumentin puhtaasta juomavedestä koulun oppilaille ja aiomme järjestää siivouskampanjan kylässämme”, luettelee hallituksen puheenjohtaja Osaka Mali, 15.

img_6862
Sagar Nagi, 14, (keskellä) liittyi oppilaskuntatoimintaan mukaan, jotta voisi vaikuttaa kouluympäristön siisteyteen.

img_6863
Vastavalittu oppilaskunnan puheenjohtaja Osaka Mali, 15, (keskellä) kertoi oppilaskunnan järjestävän erilaisia aktiviteetteja noin kerran kuukaudessa. Seuraavaksi on suunnitteilla kouluympäristön siivouskampanja sekä kasvien istuttaminen koulun pihalle.
 
Shree Saraswatin koulussa on ollut käytössään ECCA:n lahjoittamat vedenpuhdistusvälineet jo viisi vuotta, jolloin ECCA:n ja koulun yhteistyöprojekti puhtaaseen juomaveteen liittyen alkoi. Aika ajoin järjestetään lisäkoulutuksia, jotta kaikki uudet oppilaskunnan jäsenet oppivat myös vedenpuhdistuskloorin valmistuksen. Vierailujen aikana koulu voi myös pyytää lisää tarvittavia materiaaleja vedenpuhdistusta varten.

img_6847
Oppilaat jakaantuivat pienenmpiin ryhmiin ja opettelivat aktiviteettien kirjaamista. Ylös kirjataan esimerkiksi kuinka paljon vedenpuhdistusklooria on valmistettu ja jaettu kyläyhteisössä.
 
Kouluttaja Manisha Godarin mukaan oppilaat olivat innokkaita ja aikovat levittää tietoa myös kyläyhteisössään järjestämällä esimerkiksi ovelta ovelle -kampanjoita ja katudraamaesityksiä. Shree Saraswatissa koululle toivottaisiin säilytyslaatikkoa vedenpuhdistustarvikkeita varten ja lisäksi uutta käsienpesupistettä.

Marraskuussa vuoden 2016 ajan varoja Taksvärkki ry:n työhön kerännyt suomalaisten vapaaehtoisten Kapua-tiimi pääsee vierailemaan Shree Saraswatin koulussa ja tutustumaan lähemmin oppilaskuntia tukevaan työhön.
 
 
Teksti ja kuvat: Kati Hirvonen
Kirjoittaja toimii Taksvärkin ry:n nepalilaisessa kumppanijärjestössä ECCAssa Etvo-vapaaehtoisena