Nuorten oma rooli koulun kehittämisessä

Taksvärkin ohjelmasuunnittelija vieraili hiljattain Nepalissa tutustumassa kyläkouluihin, joiden oppilaskuntien toimintaa suomalaiset nuoret tukivat viime lukuvuoden Taksvärkki-keräyksen tuotoilla. Yksi kouluista on Shree Hari, jossa uudenlainen oppilaskuntatoiminta on jo hyvässä vauhdissa.

15126056_10202583942917056_2045612518_o
 
“Koulutusten kautta olen ymmärtänyt oman roolini ja yhteistyön merkityksen koulun kehittämisessä”, pohti Dikimaya (kuvassa), Shree Harin peruskoulun oppilaskunta-aktiivi.

Ensimmäisenä uudistustoimenpiteenä Shree Harin kouluun perustettiin kierrätysroskikset sekä rakennettiin komposti ja polttosäiliö sekajätteelle. Oppilaskunta-aktiivit tiedottavat koululaisia mm. kierrätyksen ja hygienian tärkeydestä.

Kavi Shiromanin koulu Jhapassa, Itä-Nepalissa puolestaan oli mukana jo Taksvärkin ja ECCAn vuosina 2006–2010 toteuttamassa koulujen kehittämishankkeessa. Tänä vuonna alkaneessa hankkeessa se toimii mallikouluna tuoreemmille hankekouluille, joissa oppilaskuntatoiminta aktivoitiin tänä vuonna.

Oppilaskunta-aktiivit esittelivät toimintaansa Taksvärkin ohjelmasuunnittelijalle, kumppanijärjestö ECCAn edustajille, vanhempaintoimikunnan ja koulun johtokunnan jäsenille koulun oppilaskunnan huoneessa.

Kyläkoululla on siistit vessat ja käsienpesupaikat, puhtaan juomaveden järjestelmä sekä kukoistava viheralue, jota oppilaskunta viljelee talkoovoimin. Parhaillaan remontoitavan tyttöjen vessan yhteyteen rakennettiin juuri uuni kuukautissuojien turvallista hävittämistä varten.

drinking-water-and-sanitation-corner-kavi-siromani-ss
 
Osana koulun kehittämissuunnitelmaa rakennettiin kloorimenetelmään perustuva puhtaan juomaveden järjestelmä. Oppilaskunta-aktiivit testaavat säännöllisesti veden laatua ja huolehtivat juomapaikan siisteydestä. Juomavesitankin poistovesi valuu puutarhan kastelujärjestelmään.

Kavi Shiromanin koulussa oppilaiden ja opettajien välinen vuorovaikutus on edistyksellisen tasavertaista. Oppilaskunnan ja vanhempaintoimikunnan edustajat osallistuvat koulun johtokunnan kokouksiin ja heidän mielipiteitään kuullaan koulun päätöksenteossa. Lähikoulujen oppilaskunta-aktiivit opettajineen ovat vierailleet tutustumassa koulun toimintaan ja kehittämisprojekteihin ja saaneet vinkkejä oman toimintansa suunnitteluun.

Kavi Shiromanin koulun seinälle maalattu sananlasku puhuu koulutuksen puolesta:
If you’re planning for a year, plant rice. If you are planning for 10 years, plant a tree. If you’re planning for 100 years, educate your children.