Kohti lapsi- ja ympäristöystävällisempiä kouluja Nepalissa

Taksvärkin hankkeessa Nepalissa tuetaan maaseudun kyläkoulujen oppilaskuntia Jhapan, Morangin ja Dhankutan alueilla. Hankkeessa mukana olevissa kouluissa oppilaskunnat järjestävät paljon säännöllistä toimintaa edistääkseen koulun ilmapiiriä sekä oppilaiden aktiivisuutta. Hankkeen tavoitteena on lisätä nuorten vaikuttamismahdollisuuksia sekä innostaa nuoria toimimaan paremman kouluympäristön puolesta.

Vuonna 2018 hankkeeseen on liittynyt kaksi uutta koulua, ja niiden oppilaskunnat ovat järjestäneet erilaisia aktiviteettejä koulun nuorten innostamiseksi. Nuoret ovat päässeet jakamaan ideoita ja näkökulmia oppilaskunnan toimintatapoihin ja järjestettäviin aktiviteetteihin liittyen. Nuoret yhteensä 15 hankekoulussa osallistuvat koulujen kehittämissuunnitelmien toteuttamiseen sekä jakavat tietoa liittyen hygieniaan, oppilaskuntatoimintaan, lapsen oikeuksiin ja ympäristökysymyksiin. Taksvärkin kumppanijärjestö ECCA (Environmental Camps for Conservation Awareness) kouluttaa hankkeen puitteissa nuorten lisäksi myös muita sidosryhmiä, kuten vanhempaintoimikunnan jäseniä sekä koulujen henkilökuntaa koulujen kehittämiseen, talouteen sekä eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön liittyen.

35227258_10204902009747278_3988506617627803648_n
 
Keväällä 2018 kyläkouluissa järjestettiin kuukautishygieniaan liittyviä koulutuksia tytöille ja naispuoliselle henkilökunnalle, ja heille jaettiin paikallisesti tuotettuja kestokuukautissiteitä. Taksvärkin hankkeen puitteissa tehtävä kuukautisiin liittyvän tietoisuuden lisääminen ja kunnollisten vessojen rakentaminen tukevat tyttöjen koulunkäyntiä ja vähentävät poissaoloja kuukautisten aikaan.

Katso tästä lyhyt videoraportti oppilaskuntien toiminnasta Nepalissa ja muista hankkeen tapahtumista vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla.

 
 
Video ja kuvat: ECCA