Työt ovat alkaneet vauhdilla Mosambikissa

Taksvärkki-kampanjalla tuetaan Mosambikia jo kolmatta kertaa. Tällä kertaa lukuvuoden 2011–2012 Taksvärkki-keräyksen tuotoilla koulutetaan pääkaupungin Maputon laitamien nuoria ja yhteisöjä. Kolmen projektivuoden aikana noin 800 nuorta saa koulutustukea. Lisäksi asuinalueille pystytetään 150 huussi- ja pesularakennusta. Hankkeen puitteissa lukematon määrä slumminuoria saa tietoa, tekemistä ja muita eväitä elämäänsä varten.

 

Nuorisotyöprojekti avattiin virallisesti 24. helmikuuta Maputossa. Paikalla avajaisissa oli yhteensä lähes sata paikallisen kumppanijärjestömme Asscodechan vapaaehtoista sekä palkattua työntekijää valmiina töihin, sekä paikallisia viranomaisia ja yhteistyökumppaneita kannustamassa. Avauspuheessaan järjestön johtaja Amandio Fondo kiitti Suomen koululaisia tuesta, joka näyttää yhteisvastuun mallia myös Maputon esikaupungin nuorille.

 

Ensimmäisessä Mosambik-taksvärkissä vuosina 1969–71 suomalaiset nuoret keräsivät rahaa hankkiakseen painokoneen oppikirjojen painamista varten. Tuolloin Mosambik kamppaili itsenäistyäkseen Portugalin siirtomaaisännyydestä, ja painokone asennettiinkin väliaikaisesti rauhallisemmalle alueelle eli Etelä-Tansaniaan. Sieltä se siirrettiin aikaa myöten Mosambikiin, Maputoon. Painokone on ollut toiminnassa jo 40 vuotta. Nyt se tosin olisi jo huollon ja varaosien tarpeessa.

Toisen kerran Mosambik-taksvärkkiä toteutettiin 1990-luvulla, jolloin rakennettiin 27 koulurakennusta 15 000 oppilaan käyttöön. Vuonna 2010 toimistoltamme vierailtiin osalla kouluista ja todettiin, että ne ovat kestäneet kovaa käyttöä loistavasti. Koululaisten rahat menivät hyvään ja kestävään tarkoitukseen.

Suomessa kolmas Mosambik-kampanjamme jatkuu kouluissa vielä toukokuun loppuun, joten vielä ehtii hyvin tulla mukaan, osallistua keräykseen ja järjestää Taksvärkki-päivän.

 

 

Taksvärkki ry:n toiminnanjohtaja ja Asscodechan johtaja Amandio Fondo juuri yhteistyösopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

 

 

Kuvat ja teksti
Lauri Peltonen