Tuulahdus Mosambikia koulupäivään

Perjantai kolmastoista ei ollut epäonnen päivä Vaalassa. Mosambik oli nimittäin kutsuttu vierailulle 400 oppilaan Vaalan kouluun. Ohjelmassa oli siis kouluvierailu Taksvärkin pitämän Mosambik-päivän muodossa.

Teemapäivän ohjelmaan sisältyi neljä timbila-työpajaa, kaksi kokkaustuntia ja suuri timbila-konsertti. Mosambikilainen muusikko Rodrigues José esitteli oppilaille jättimäistä xylofonia muistuttavan perinteisen timbila-soittimen. Ja timbiloita tottakai myös opeteltiin soittamaan!

Noin 30 oppilasta puolestaan pääsi kunnolla Mosambikin makuun Katja Josén vetämissä kokkaus-työpajoissa. Yhdessä valmistettiin n’shimaa eli paksua maissipuuroa, joka tunnetaan mosambikilaisen ruokakulttuurin kulmakivenä, sekä kookoskastiketta. Erityisen kiinnostavaa ja jännittävää oli kookospähkinöiden särkeminen ja kookoksen raastaminen.

 

Päivän huipennus oli timbila-konsertti, jota Katja pohjusti kertomalla elämästä Mosambikissa. Timbilan soinnut saivat oppilaat taputtamaan ja nauramaan, Katjan tarinat puolestaan herättivät oppilaiden uteliaisuuden. “Onko Mosambikissa lehmiä? Mitä siellä kasvaa? Kuinka lämmintä siellä on? Mitä kieltä siellä puhutaan?”

Oppilaat pääsivät kokeilemaan timbilan soittamista myös konsertin jälkeen.

 

Vaalan koulu on yksi yli 140 suomalaisesta koulusta, jotka tänä vuonna osallistuivat Taksvärkin Mosambik-kampanjaan.

 

Teksti: Leena Honkasalo
Kuvat: Katja José