Suuria tunteita ammattikurssin päättäjäisjuhlissa

Kaksikuinen ravintola-alan ammattikurssi Maputossa, Mosambikissa on lopussa, ja parikymmentä nuorta odottaa innokkaina pääsevänsä aloittamaan työharjoittelunsa kokkeina ja tarjoilijoina. Kolmen kuukauden harjoittelujakso on näytön paikka, sillä ne jotka selviytyvät hyvin ja joista pidetään työpaikalla, saavat todennäköisesti mahdollisuuden jatkaa.

Mosambikissa työpaikat ovat kiven alla, joten nuoret tulevat todennäköisesti tekemään parhaansa. Monet ovat jo löytäneet harjoittelupaikan, ja Asscodecha auttaa tarvittaessa niitä, joille paikkaa ei heti löydy. Suuri osa kurssin nuorista tulee köyhistä perheistä, eikä heillä olisi ollut mahdollisuutta koulutukseen ilman Taksvärkki ry:n ja Asscodechan tukea.

Kurssin päättäjäisjuhlissa keittiöpuolen oppilaat ovat panneet parastaan: pöytään kannetaan kymmenisen ruokalajia. Tarjoilijaopiskelijat ovat kaikki pukeutuneet mustiin housuihin ja valkoiseen kauluspaitaan, ja useimmat ovat löytäneet kaulaan mustan rusetin. Pöytä on kauniisti koristeltu, ja sen keskellä on valtava kakku. Tunnelma on hilpeän jännittynyt.

Ennenkuin käymme pöytään Justino, joka on saanut keittiöalan koulutuksen, kiittää opiskelijoiden puolesta oppilaitosta ja Asscodechaa. Tavanomaisten kohteliaisuuksien jälkeeen Justino toteaa, että tämä on hänen elämänsä kolmas kerta kun hän viettää syntymäpäiväänsä. Kyyneleet nousevat nuoren miehen silmiin, kun hän alkaa kertoa tarinaansa.

Uusi mahdollisuus ammattikurssin avulla – Justinon tarina

Justino menetti molemmat vanhempansa ollessaan vielä pieni. Hän kasvoi kasvattivanhempien talossa, mutta kaipasi omia vanhempiaan. Vartuttuaan Justino ei löytänyt töitä. Hänestä tuli isä hyvin nuorena, mutta tyttöystävä väsyi tämän ainaiseen juopotteluun, ja anoppi kieltäytyi elättämästä työtöntä nuorta miestä. Justino onnistui tulemaan toimeen pesemällä satunnaisesti astioita hotellien keittiöissä.

Chamanculossa on helppo pysyä hengissä ja hankkia halpaa alkoholia satunnaisten ansioiden turvin, sillä työttömien nuorten juomaporukoissa maksuvuoro kiertää sen mukaan, kenellä kulloinkin on rahaa.

Justino kuitenkin haaveili kokin ammatista, ja kun hän kuuli Asscodechan tarjoamista kursseista, haki hän kurssille ja pääsi koulutukseen. Ammattikurssien jälkeen työharjoittelupaikka löytyy yleensä helposti, ja ne jotka ovat olleet parhaita opiskelijoita, saavaat parhaat paikat. Justino on mitä ilmeisimmin ollut tunnollinen opiskelija, sillä kurssin päättäjäisjuhliin hän tuli suoraan Maputon kalleimmasta hotellista, jossa hän on jo aloittanut työharjoittelun.

“Minulle kokin ammatti on ollut pitkäaikainen haave, ja nyt näyttää siltä, että olen saavuttanut haaveeni” Justino toteaa. Hän on vakaasti päättänyt, että tätä tilaisuutta hän ei päästä käsistään.