Menestystarinoita Mosambikista

Taksvärkin Mosambikin kehitysyhteistyöhankkeessa tuetaan syrjäytymisvaarassa olevien nuorten ammattikouluttautumista. Maputossa toimivan kansalaisjärjestö Asscodechan järjestämään ravintola- ja catering-alan koulutukseen osallistuneet nuoret kertovat kokemuksistaan.


 
Kuvassa vasemmalta Cremilda, Amelia ja Solifo

Cremilda Jose, 24, asuu Maputossa, Chamanculon C-slummissa 2- ja 4-vuotiaiden lastensa kanssa. Cremilda kasvoi ilman vanhempia, ja hänellä on ollut paljon muitakin vaikeuksia elämässään. Hän halusi kuitenkin kouluttautua, päästä töihin ja hankkia perheelleen kunnollisen toimeentulon. Assodechan järjestämän koulutuksen jälkeen hän oli harjoittelussa catering- ja tapahtumatuotantoyrityksessä. Harjoittelu sujui hyvin, ja hän sai töitä virvokkeiden ja välipalojen myyjänä.

Cremilda kykenee nykyisellä palkallaan elättämään itsensä ja lapsensa – lasten isä ei osallistu elatusmaksuihin. Hän on ylpeä taloudellisesta riippumattomuudestaan. Seuraavaksi hän haluaisi hankkia perheelleen paremman asunnon. Pitopalvelualan ammattikoulutettuna hän haaveilee lisäksi omasta catering-alan yrityksestä.

Hänen mukaansa Asscodechan järjestämä kurssi tuli juuri oikeaan aikaan: ”Unelmani ovat käyneet toteen”, Cremilda sanoo.

Kokit_nettiin
 
Amelia Regina Naite, 23, asuu Chamanculon slummissa. Hän naimisissa ja hänellä on 2-vuotias tytär, mutta hän on pitkään halunnut olla taloudellisesti riippumaton muiden avusta.

Myös Amelia pääsi 3 kuukautta kestävälle kurssille, jossa koulutettiin ravintola- ja baarityöntekijöitä. Kurssin jälkeen hän työskenteli Santa Cruz -hotellissa neljän kuukauden ajan. Työharjoittelun jälkeen hän etsi töitä eri ravintoloista ja hotelleista ansioluetteloaan jaellen; hän pääsikin työhaastatteluun ja sai vakituisen työpaikan ravintolasta.

Hän sanoo nykyisin olevansa hyvin onnellinen, koska pystyy elättämään itse itsensä. Tulevaisuudessa hän haaveilee jatkavansa opintoja, koska hänen palkkansa riittää lukion lukukausimaksuihin. Amelia pitää työstään ja haluaa kehittää ammattitaitoaan edelleen. Hän harkitsee perustavansa tarjoilijakollektiivin, jonka jäsenet työskentelisivät erilaisissa tapahtumissa etenkin slummin lähialueilla.

Hän on tyytyväinen kurssilta saamiinsa työelämätaitoihin.

asscodecha kokit 4
 
Solifo Antonio Muloi, 34, on kotoisin Chamanculo B:stä. Hän osallistui ravintola- ja baarityöntekijöiden koulutuskurssille. Hän oli aiemminkin työskennellyt alalla, mutta nyt hän sai virallisen koulutuksen ja tutkintotodistuksen.

Solifo vetoaa muihin maputolaisten slummien nuoriin: ”Kouluttautukaa ja hankkikaa ammatti, jättäkää rikollisuus ja prostituutio”. Hän on kiitollinen Asscodechalle saamastaan koulutuksesta, joka avasi hänelle uusia ammatillisia ulottuvuuksia.
 

Käännös: Kukka-Maria Ahokas
Kuvat: Asscodecha